Wikimedia
Fodbold Grundlæggelse

Fodboldspillet blev grundlagt på en pub

Hvis fodboldspillets opfindere kunne kigge med, når europamesterskaberne spilles nu om dage, ville de ryste på hovedet. For spillet har ikke mange lighedspunkter med den sport, de grundlagde en efterårsdag i 1863.

Alle store civilisationer, fra kineserne til de gamle grækere og aztekerne, løb rundt og sparkede til en bold.

Men fodbold kunne spillet ikke kaldes; dertil var spillet alt for kaotisk og voldeligt. I fx middelalderens England var fodbold ikke en sport for 22 spillere fordelt på to hold – i stedet løb hele landsbyer efter bolden på en åben mark.

På vej mod mål blev modstanderne skubbet brutalt til side, og mange kom til skade undervejs.

Forbold forsøgt forbudt

Hele syv engelske konger forsøgte at forbyde spillet – Edward 4. udstedte fx i 1477 en lov med ordlyden:

“Ingen skal udøve forbudte spil som terning, hestesko-kast, fodbold eller lignende. Enhver rask og rørig person bør øve med bue og pil i stedet.”

I løbet af 1800-tallet udviklede engelske universiteter forskellige former for spil, hvor en bold skulle sparkes ind i et mål, men reglerne var vidt forskellige.

Nogle universiteter tillod spillerne at tage bolden under armen og løbe fremad, men så måtte de også stoppes med alle tænkelige midler.

Fodbold kom til verden på en pub

Vendepunktet kom først i 1863, hvor 12 fodboldklubber mødtes på pubben The Freemasons Arms i London for at fastlægge det første fælles regelsæt for association football, som sporten blev døbt.

Klubben Blackheath trak sig hurtigt i protest, da de nye love både forbød benspænd, brydegreb, samt at markspillere løb med bolden i hænderne.

LÆS MERE: Verdens første fodboldregler

De 12 klubber, det mødtes på Freemasons Arms og lagde grunden til det første fælles regelsæt i fodbold var: Crystal Palace, Barnes, Crusaders, Forest of Leytonstone, Civil Service, No Names, Kilburn, Blackheath, Kensington School, Perceval House (Blackheath), Surbiton and Blackheath Proprietary School.

© Freemasons Arms

I stedet blev klubben nogle år senere medstifter af rugbyforbundet, men ikke uden at efterlade et solidt aftryk i fodboldsportens love: I de første år måtte fodboldspillere godt gribe bolden med hænderne, lægge den til rette og sparke bolden videre.

Markspillere, der greb bolden, er langtfra den eneste regel, som nutidens fodboldfans vil finde besynderlig. Først efter 50 års justering kom sporten til at ligne moderne fodbold.

Fodboldspillets milepæle

1864:

Efter vedtagelsen af det fælles regelsæt spiller engelske hold hyggefodbold mod hinanden i syv år.

1871:

Landsdækkende turneringsfodbold indføres, og den første kamp er et opgør i den engelske FA Cup. Her vinder Barnes Rugby F.C. med 2-0 over klubben Civil Service F.C.

1872:

Skotland og England spiller historiens første landskamp. Den er gabende kedelig og ender 0-0.

1884:

Home Championship hedder den første turnering for landshold. England møder Skotland, Wales og Irland.

1885:

Professionelle fodboldspillere bliver tilladt efter flere års roderi med betaling i det skjulte.

1895:

Den første damekamp – et udvalgt hold fra Nordengland møder Sydengland.

1908:

De olympiske lege har for første gang fodbold på programmet. England vinder som ventet guld, mens Danmark overraskende får sølv.

1930:

Første verdensmesterskab afvikles i Uruguay, men få europæiske hold orker at sejle så langt. Uruguay vinder guld.

1960:

Frankrig er vært for den første slutrunde om europa-mesterskabet. Kun 4 hold deltager.