Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fodboldspillere i 1800-tallet
© Bridgeman
Kultur - Sport

Fodboldspillet blev grundlagt på en pub

Hvis fodboldspillets opfindere kunne kigge med, når verdensmesterskaberne spilles nu om dage, ville de ryste på hovedet. For spillet har ikke mange lighedspunkter med den sport, de grundlagde en efterårsdag i 1863.

Alle store civilisationer, fra kineserne til de gamle grækere og aztekerne, løb rundt og sparkede til en bold.

Men fodbold kunne spillet ikke kaldes; dertil var spillet alt for kaotisk og voldeligt. I fx middelalderens England var fodbold ikke en sport for 22 spillere fordelt på to hold – i stedet løb hele landsbyer efter bolden på en åben mark.

På vej mod mål blev modstanderne skubbet brutalt til side, og mange kom til skade undervejs.

Forbold forsøgt forbudt

Hele syv engelske konger forsøgte at forbyde spillet – Edward 4. udstedte fx i 1477 en lov med ordlyden: “Ingen skal udøve forbudte spil som terning, hestesko-kast, fodbold eller lignende. Enhver rask og rørig person bør øve med bue og pil i stedet”.

I løbet af 1800-tallet udviklede engelske universiteter forskellige former for spil, hvor en bold skulle sparkes ind i et mål, men reglerne var vidt forskellige.

Nogle universiteter tillod spillerne at tage bolden under armen og løbe fremad, men så måtte de også stoppes med alle tænkelige midler.

LÆS MERE: Se verdens første fodboldregler

Fodbold kom til verden på en pub

Vendepunktet kom først i 1863, hvor 12 fodboldklubber mødtes på pubben The Freemasons Arms i London for at fastlægge det første fælles regelsæt for association football, som sporten blev døbt.

Klubben Blackheath trak sig hurtigt i protest, da de nye love både forbød benspænd, brydegreb, samt at markspillere løb med bolden i hænderne.

I stedet blev klubben nogle år senere medstifter af rugbyforbundet, men ikke uden at efterlade et solidt aftryk i fodboldsportens love: I de første år måtte fodboldspillere godt gribe bolden med hænderne, lægge den til rette og sparke bolden videre.

Markspillere, der greb bolden, er langtfra den eneste regel, som nutidens fodboldfans vil finde besynderlig. Først efter 50 års justering kom sporten til at ligne moderne fodbold.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul