Tyskeren Eugen Sandow ville ikke bare vise styrke, men også æstetik og symmetri, her i 1890'erne.

© George Steckel/Library of Congress

Hvem var den første bodybuilder?

I slutningen af 1800-tallet voksede en ny form for æstetik frem: Den veltrænede krop. I stedet for at blive så stærk som muligt var målet at få en krop, der var så smuk som muligt.

17. maj 2018 af Björn Lundberg

I 1800-tallets sidste årtier voksede en ny kropskultur frem i Europa og USA. Mottoet "En sund sjæl i et sundt legeme" opstod, da fokusset på sundhed blev populært i middelklassen. Interessen for konkurrenceidræt steg, og den muskuløse, sunde krop blev også et populært motiv i kunsten.

SLAGET OM SINGAPORE

Denne trend lykkedes det den veltrænede tysker Eugen Sandow at slå mønt på, ved at tage betaling for at vise sine muskler frem offentligt i England og USA. Til forskel fra tidligere tiders stærke mænd fra markedspladser og cirkusser, betonede Sandows opvisninger ikke råstyrken, men symmetri og æstetik.

I 1901 var han også med til at arrangere den første konkurrence for bodybuildere i London. Blandt dommerne var den berømte forfatter Arthur Conan Doyle. I Danmark afholdtes konkurrencen "Dansk Athlet-Unions Konkurrencer for smuk Legemsbygning" fra 1902 til 1917.

Måske er du interesseret i...

Læs også