Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fergus Suter fik løn for at spille fodbold.

Kultur - Sport

Hvem var den første professionelle fodboldspiller?

Fergus Suter fra Skotland blev den første professionelle fodboldspiller da han skiftede sit stenhugger-job ud med en tilværelse på grønsværen.

Fra stenhugger til fodbold-prof

Den skotske fodboldspiller Fergus Suter rykkede i 1878 til klubben Darwen F.C. i det nordvestlige England. På den tid var betalt fodbold forbudt, så det vakte undren, at Fergus Suter efter skiftet pludselig stoppede med at arbejde som stenhugger.

Selv hævdede han, at den lokale sten var for hård at bearbejde, men de fleste var dog af den opfattelse, at skotten fik løn i sin nye klub og dermed var den første professionelle spiller.

Efter to sæsoner gjorde Suter noget utilgiveligt i fodboldens verden og skiftede til Darwens ærkerivaler Blackburn Rovers. Da de to klubber kort efter mødtes - i november 1880 - var stemningen på banen derfor særdeles hadsk. Fergus Suter sloges fx med en af Darwens spillere. Returkampen blev efterfølgende aflyst, og de to hold nægtede at spille mod hinanden - undtagen i pokalturnerings-kampe.

Fergus Suter regnes i dag for en af de spillere, som hjalp Blackburn Rovers til at blive en af Englands absolutte topklubber. Han deltog i fire FA-cup-finaler og fik guld-medaljen i de tre. I 1888 lagde han fodboldstøvlerne på hylden - i øvrigt samme år, hvor betalt fodbold blev indført i England.

Læs også:

Fodboldspillere i 1800-tallet
Sport

Fodboldspillet blev grundlagt på en pub

3 minutter
Sport

Fodbold-VM i tal

5 minutter
Sport

Hvem løb først 100 m på under 10 sekunder?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul