The Cotton Town digitisation project. Billedet er oprindeligt i sort/hvid

Hvem var den første professionelle fodboldspiller?

Fergus Suter fra Skotland blev den første professionelle fodboldspiller da han skiftede sit stenhugger-job ud med en tilværelse på grønsværen.

Fra stenhugger til fodbold-prof

Den skotske fodboldspiller Fergus Suter rykkede i 1878 til klubben Darwen F.C. i det nordvestlige England. På den tid var betalt fodbold forbudt, så det vakte undren, at Fergus Suter efter skiftet pludselig stoppede med at arbejde som stenhugger.

Selv hævdede han, at den lokale sten var for hård at bearbejde, men de fleste var dog af den opfattelse, at skotten fik løn i sin nye klub og dermed var den første professionelle spiller.

Efter to sæsoner gjorde Suter noget utilgiveligt i fodboldens verden og skiftede til Darwens ærkerivaler Blackburn Rovers. Da de to klubber kort efter mødtes - i november 1880 - var stemningen på banen derfor særdeles hadsk. Fergus Suter sloges fx med en af Darwens spillere.

Returkampen blev efterfølgende aflyst, og de to hold nægtede at spille mod hinanden - undtagen i pokalturnerings-kampe.

Fergus Suter regnes i dag for en af de spillere, som hjalp Blackburn Rovers til at blive en af Englands absolutte topklubber. Han deltog i fire FA-cup-finaler og fik guld-medaljen i de tre.

I 1888 lagde han fodboldstøvlerne på hylden - i øvrigt samme år, hvor betalt fodbold blev indført i England.

De første professionelle blev betalt under bordet

I fodboldens hjemland, England, blev sporten officielt dyrket af amatører indtil midten af 1880'erne. Den britiske “Football Association” (FA) afviste indtil da at opfylde klubbernes ønske om professionelle spillere.

Trods det officielle forbud valgte flere klubber at belønne de bedste spillere med store beløb under bordet. Til gengæld underskrev de en kontrakt, der bandt dem til klubben. Mange fik også betalt regningerne for deres ofte ekstravagante livsstil. Det var almindeligt, at spillerne fandt kontanter i støvlerne inden kampene.

Efter 1885 kunne FA ikke længere holde fast i idealet om en amatørsport. Antallet af officielt professionelle hold steg hurtigt i England og Wales, mens skotterne endnu var amatører. Først i 1893 accepterede et flertal af Skotlands klubber at aflønne spillere.