Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor stammer billard fra?

Billard var et eksklusivt spil, som var yderst populært hos middelalderens adelige. Men dengang var spillet meget anderledes, end det er i dag.

Shutterstock

Oprindelsen af billard er usikker, men vore dages spil er formentlig en videre­udvikling af et kroket-lignende plænespil, som blev spillet af den franske adel i middelalderen.

I 1400-tallet blev billard flyttet indendørs på et stort bord. Spillet var dog anderledes end moderne billard: Nogle borde var lavet af sten og havde blot ét hul i midten. Andre havde ingen huller, men derimod forskellige for­hindringer.

Billardkøerne lignede golf­køller og blev brugt til at skubbe kuglerne i stedet for at støde til dem.

Billard var et spil for overklassen

Spillet var yderst populært ved det franske hof, og et af de første dokumenterede billardborde optræder på en liste over kong Ludvig 11.s ejendele.

Med tiden spredte spillet sig til andre samfundslag og forgrenede sig til et væld af variationer – bl.a. pool og snooker.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul