Tekniska museet
Kvindelige skiløbere

Hvornår begyndte vi at løbe på ski?

Mens kinesiske og russiske forskere har travlt med at diskutere, hvem der først løb på ski, har folk i Norden for længst overhalet begge nationer ned ad løjperne.

I september 2021 gjorde en gruppe norske arkæologer et fund, som de ikke glemmer lige med det samme: På bjerget Digervarden opdagede de en ski af træ, som stak ud af den smeltende is. Samme sted havde forskerne fundet en anden ski syv år tidligere – og dermed havde nordmændene nu fået fingrene i det ældste velbevarede ski-par i verden.

Norske arkæologer finder ski.

Norske arkæologer gjorde et enestående ski-fund, da isen smeltede på bjerget Digervarden.

© Andreas Christoffer Nilsson, secretsoftheice.com

Arkæologerne har dateret de to ski til 700-tallet. Hvornår de første mennesker tog ski på fødderne, er imidlertid omdiskuteret. 5.000-10.000 år gamle kinesiske klippemalerier viser figurer, som muligvis står på ski. I så fald kan de tidligste ski dateres til den periode, hvor de sidste sabelkatte sandsynligvis uddøde.

Eksperterne er dog langtfra enige om denne udlægning. I stedet peger mange forskere på, at nogle 8.000 år gamle, ski-lignende træfragmenter fra Rusland kan være det ældste fysiske bevis på skiløb.

Folk i Norden elskede ski

Under alle omstændigheder er de fleste enige om, at Norden har spillet en afgørende rolle i udviklingen af skiløb. En norsk helleristning fra 4000 f.Kr. viser således en skiløber, mens et stort antal ski-dele – nogle over 5.000 år gamle – er blevet fundet i Norge, Sverige og Finland.

Kvindelige skiløbere

Ski-konkurrencer blev populære i 1800-tallet. Her ses en gruppe kvinder, som gør klar til konkurrence i 1895.

© Tekniska museet

Ikke overraskende var disse lande også med til at udvikle vor tids skisport i 1800-tallet og 1900-tallet. Den første offentlige skikonkurrence blev afholdt i Tromsø den 19. marts 1843 – og blev som det første skiløb rapporteret i en avis.