INAH
Maya boldspil

Mindetavle fundet fra mayaernes blodige favoritsport

I mere end tusind år spillede mayaerne et blodigt boldspil, hvor taberne kunne forvente at blive ofret til guderne. Fundet af en flot mindetavle i Chichén Itzá kan blive nøglen til at forstå spillet.

I den berømte maya-by Chichén Itzá i det Sydøstlige Mexico har arkæologer gjort et spektakulært fund.

Dybt inde i templet Casa Colorada fandt de en mindetavle, der sandsynligvis engang har siddet over indgangen til et stadion for boldspillet, der af mayerne blev kaldt pitz – og i forskellige udgaver er blevet spillet i Mellemamerika i mere end 3.000 år.

Mexicos Nationale Institut for Antropologi og Historie har offentliggjort fundet i en pressemeddelelse for nylig.

Tavlen er bl.a. bemærkelsesværdig, fordi den indeholder inskriptioner. Tavlen er den første fulde tekst, der til dato er fundet i Chichén Itzá. Vha. inskriptionen kan forskerne se, at tavlen er en afbildning af en kamp spillet i 894 e.Kr.

Maya boldspil

På tavlen ses bl.a. to spillere – formentlig fra hvert sit hold, da de er klædt forskelligt.

© INAH

Klædt på til boldspil

På den ene side af mindetavlen ses to personer, der begge er klædt på til boldspillet.

”Personen til venstre bærer en fjerprydelse og et skærf med et blomsterlignende element – sikkert en vandlilje”, forklarer arkæolog Pérez Ruiz.

”Hans modstander bærer en hovedprydelse kendt som en ’slange-turban’, hvis gengivelse vi ser flere steder i Chichén Itzá. Personen bærer også den kendte beskyttelse, der blev brugt under boldspillet”.

Pitz var utrolig blodigt, da bolden var lavet af hård gummi, og holdene kæmpede voldsomt mod hinanden. Selvom mayaerne spillede med beskyttelse, fortalte nogle af de få spaniere, der overværede spillet, at brækkede knogler og sår, der skulle sys, var ganske normalt.

Det har endnu ikke været muligt at tyde den lange inskription på tavlen, men når det sker, kan det muligvis blive et gennembrud indenfor forståelsen af spillet.