Nazihelten Horst Wessels fornavn blev populært, efter Hitler forbød tyskerne at kalde deres børn Adolf.

Var Adolf et populært navn?

Hvor mange tyske børn fik det samme fornavn som Adolf Hitler?

Ved Hitlers magtovertagelse i 1933 nåede populariteten af navnet Adolf nye højder i Tyskland. Det kunne snart ses i de tyske statistikker, hvor Førerens fornavn klatrede op til 44.-pladsen over de mest populære babynavne mellem 1930 og 1939. Hitler ville dog ikke dele sit fornavn med så mange tyskere, så han fik udsendt et dekret, hvori han gjorde klart, at navne som Adolf, Adolfine og Hitlerine var forbeholdt særligt overbeviste nazister – som fx den senere udenrigsminister Joachim von Ribbentrop, der fik en søn i 1935.

I stedet begyndte mange tyskere at navngive deres drenge efter den nazistiske helt Horst Wessel – i 1930'erne blev navnet det tredjemest populære. Wessel var blevet dræbt af kommunister i 1930, og nazitoppen dyrkede ham bagefter som martyr. Fx blev Wessels sang “Die Fahne Hoch” nazistpartiets officielle hymne.

Horst og Adolf gik af mode

Efter 1941 begyndte de nazistisk-ladede navne som Adolf og Horst at gå af mode. I forbindelse med lynsejrene i krigens begyndelse havde de ellers en kort opblomstring, men Hitlers felttog i Sovjetunionen ændrede situationen.

Det katastrofale nederlag ved Stalingrad i februar 1943 kan aflæses i statistikkerne, hvor tyske forældre tydeligvis blev mere lunkne ved at kalde deres afkom for enten Adolf eller Horst. Ved krigens afslutning var navnene næsten forsvundet.

Måske er du interesseret i...

Læs også