Bettmann/Getty Images
Historiens-sjoveste-vittighed

Standuppens fader var frækkere end politiet tillod

Ord som “nosser” og “fuck” hørte publikum aldrig i 1960’ernes amerikanske underholdning. Komikeren Lenny Bruce svælgede i forbudte ord, men endte med at betale en høj pris for sin frækhed.

Den amerikanske komiker Lenny Bruce revolutionerede standup-scenen, da han bragede igennem på USA’s natklubber i begyndelsen af 1960’erne. Intet var helligt for newyorkeren, der med stor glæde tog fat i emner som race, politik, religion og sex. Men hans vulgære stil gjorde ham til en jaget mand af myndighederne.

I 1961 blev Lenny Bruce anholdt for at sige “pikslikker” under en optræden på natklubben Jazz Workshop i San Francisco. Det var første gang, nogensinde, at det ord var blevet ytret fra en amerikansk scene.

De efterfølgende år blev Lenny Bruce ofte overvåget af civilklædte betjente, når han optrådte. Syv gange gange blev han anholdt efter en optræden – fem gange for “obskønitet” og to gange for narkotikabesiddelse.

Hver gang blev Lenny Bruce frikendt i retten – politiet havde fabrikeret beviserne på narkotikabesiddelse – men den 21. december 1964 gik det galt.

Her idømte en dommer i delstaten New York Lenny Bruce fire måneders ophold bag tremmer sammen med småkriminelle og sindssyge.

“Hvis jeg bliver anholdt i New York, den frieste by i hele verden, betyder det enden på min karriere”. Lenny Bruces egen forudsigelse.

Komikerens forbrydelse bestod i, at han under en optræden i en af byens “comedy clubs” havde sagt, at USAs tidligere førstedame Eleanor Roosevelt havde “lækre bryster”.

Overdosis tog livet af rebellen

“Hvis jeg bliver anholdt i New York, den frieste by i hele verden, betyder det enden på min karriere”, udtalte Lenny Bruce få år før sin anholdelse. Det skulle vise sig at holde stik. Hans karriere kom sig aldrig oven på dommen. Nu var færre klubber villige til at hyre den kontroversielle komiker, og snart eskalerede hans heroinmisbrug.

I 1966 døde Lenny Bruce af en overdosis i sit hjem i Hollywood Hills – blot 40 år gammel. Indtil det sidste fastholdt han dog, at det ikke var ham, men resten af verden, den var gal med:

“Jeg er ikke nogen komiker. Og jeg er ikke syg i hovedet. Det er verden, som er syg, og jeg er lægen. Jeg er en kirurg med en skalpel til at fjerne falske værdier”.

Historie går mørket i møde med et smil 😁

Den mørke tid er over os, men vi går til modangreb på slagregn og råkolde aftener med en række artikler om fortidens humor og underholdning.

▶︎ Få flere gamle grin her