Bernat Armangue/AP/Ritzau Scanpix

Ukraines kulturarv går op i flammer

Midt i en blodig invasion kæmper ukrainske museumsfolk en desperat kamp for at redde landets historiske klenodier.

I takt med at russiske styrker rykker frem, og bomberne falder over ukrainske byer, kommer ikke kun menneskeliv i fare. Også tusinder af års kulturarv risikerer helt bogstaveligt at gå op i flammer.

Overalt i Ukraine arbejder museerne på at evakuere de kulturgenstande, der kan flyttes. Medarbejdere bliver i krigszoner for at overnatte i museer og kirker, i håbet om at de kan holde kunsttyve væk og forhindre brande i at sprede sig. Bygninger og genstande, der ikke kan flyttes, beskyttes med sandsække.

Samlinger måtte ikke evakueres før tid

Ukrainske museer havde op til krigens udbrud fået forbud mod at flytte deres samlinger af frygt for, at det ville skabe panik i lokalbefolkningerne. Nu forsøger medarbejderne i hast at evakuere så meget som muligt, men betingelserne er vanskelige.

“Evakueringssystemet i vores land er hovedsageligt baseret på forældede og abstrakte dokumenter. Mange af dem blev udfærdiget i sovjet-tiden og er faktisk aldrig blevet testet i praksis”, forklarer Mykhailo Zubar fra Taras Shevchenko Nationalmuseum i Kyiv.

Læs også: Ukrainsk og russisk – hvad er forskellen?

Af samme årsag arbejder ukrainske museer i rasende fart med at udfærdige en digital oversigt over landets historiske samlinger, så forsvundne genstande lettere kan opspores, når krigen er ovre.