Underground: Hvorfor ser alle metrokort ens ud?
Underground: Kort over metrolinjer i alle storbyer ligner hinanden. Hvordan opstod de?

Den tekniske tegner Harry Beck besluttede sig i 1931 for at forbedre kortene over London underground.
Æren for at udtænke en overskuelig måde at vise toglinjer i byzoner tilfalder den britiske jernbaneansatte Harry Beck.
Londons undergrundsbane åbnede i 1863, men fik først et samlet oversigtskort over hele skinnenettet i 1908. Det var et almindeligt bykort med linjerne og de endnu ret få stationer tegnet på.
Knap 20 år senere var geografien blevet et problem. Nu fortsatte undergrundslinjerne ud i forstæderne, så kortet fra 1926 skulle dække et større område. Samtidig var antallet af stationer i bykernen vokset voldsomt, og de klumpede sig sammen midt på kortet. Overskueligheden var væk.
Underground-kort blev en kæmpe succes
Den 29-årige tekniske tegner Harry Beck besluttede sig i 1931 for at løse problemet. Han vurderede, at passagerer interesserede sig for, hvordan de kom fra station til station, og ikke for den geografiske virkelighed. I sin fritid lavede han derfor et kort inspireret af elektrikeres ledningsdiagrammer. Beck tegnede linjerne lige og satte samme afstand mellem alle stationer.
London Underground turde i 1932 kun at trykke Becks kort i 500 eksemplarer. Men passagererne elskede det, og et nyt oplag på 700.000 blev revet væk på en måned. Beck havde skabt en af historiens største grafiske succeser.