Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań

Vampyr blev begravet med le over halsen

Frygten for en blodsugende adelsdame fik i 1600-tallet de efterladte til at gå til ekstremer, afslører nyt fund.

En fin silkehat var det første polske arkæologer fik øje på, da de fandt en kvindegrav fra 1600-tallet. Men det næste de så, fik dem for alvor til at spærre øjnene op. Graven i byen Bydgoszcz, 250 km nordvest for Warszawa, rummede også en le.

Mens silkehatten signalerede, at graven tilhørte en fin dame fra overklassen, tydede leen på noget helt andet.

“Den var ikke lagt flat, men placeret over halsen på en måde, så den døde – hvis hun prøvede at rejse sig – ville blive halshugget”, forklarer udgravningslederen professor Dariusz Poliński fra Nicholas Copernicus Universitetet i Torun.

Nærmere undersøgelser af liget afslører, at hun har fremstående tænder, hvilket måske var nok til at blive stemplet vampyr i 1600-tallets Polen.

© Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań

Skulle beskytte mod vampyr

Den skarpe le over halsen kan ifølge arkæologerne kun være ensbetydende med én ting: Personerne, der begravede den polske adelsdame, frygtede, at hun var en vampyr.

For at forhindre hende i at rejse sig og hjemsøge dem, havde de desuden fastgjort en hængelås til hendes ene tå – et symbolsk forsøg på at fængsle hende til graven til tid og evighed.

Fundet er usædvanligt forklarer professor Poliński:

“Måder, man forsøgte at beskytte sig mod de døde, omfattede sædvanligvis at skære deres hoved eller ben af. Eller at placere den døde med ansigtet nedad, så de bed ned i jorden. Eller brænde eller smadre dem med en sten”.