Du kan høre foredrag om kendte danskere fra alle tidsaldre på Historiske Dage. 

3 foredrag vi skal høre på Historiske Dage

Historiske Dage er Danmarks største historiemesse med et tætpakket program fra den 30.-31. marts. Der er 138 forskellige foredrag om alt fra øllets historie til Auschwitz. HISTORIE har selvfølgelig en stand på messen, men når vi ikke har travlt med at møde læserne, skal vi helt sikkert høre disse foredrag.

14. marts 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

På Historiske Dage kan du finde foredrag om næsten alt, men messen er især et godt sted at høre eksperter fortælle om nogle af historiens vigtigste danskere og sætte danmarkshistorien i et nyt perspektiv. Disse tre foredrag gør netop det:

Frygtløs missionær gjorde vikingerne kristne

Et af de første foredrag på messen er også et af de mest spændende. Lørdag kl. 11:40 fortæller forfatter og sognepræst Torben Bramming om missionæren Ansgar, der i 800-tallet kæmpede for at gøre de danske vikinger kristne. 

Ansgars mission mødte blandet succes, men nye arkæologiske fund tyder på, at danskerne allerede på hans tid var mere kristne end tidligere antaget. Derfor mener Bramming, at Danmarkshistorien skal skrives om.

Du kan desuden læse hele historien om Ansgar og hans livsfarlige mission blandt vikingerne i det nyeste nummer af HISTORIE, som netop er kommet på gaden.

Christians 2.s blodbad var måske ikke så slemt

Søndag kl. 11:10 tager en af Danmarks mest anerkendte middelalderhistorikere, Lars Bisgaard, fat på en af landets mest kontroversielle konger. 

Christian 2. er berygtet for Det Stockholmske Blodbad i 1520, hvor 82 svenskere blev henrettet som følge af et oprør imod det danske styre. Blodbadet blev flere hundrede år efter brugt som bevis på danskernes brutalitet i Sverige, men Bisgaard viser, hvordan andre hændelser faktisk var væsentligt værre.

Kom tæt på 2. verdenskrigs vigtigste dansker

En af de historiske danskere, som tidligere har været enormt underbelyst, er William S. Knudsen. 

Han var præsident for General Motors fra 1937-40, ekspert i masseproduktion og blev valgt af Franklin D. Roosevelt, som manden der skulle holde styr på amerikanernes enorme krigsproduktion under 2. verdenskrig

Knudsen fik produktionen til at eksplodere og spillede en afgørende rolle i de allieredes endegyldige sejr.

I 2019 er der udkommet to bøger om den store dansker, og du kan høre foredrag med begge forfattere henholdsvis kl. 13:00 om lørdagen og kl. 13:20 om søndagen. 

Her kan du se hele programmet for Historiske Dage og sikre dig en billet

Måske er du interesseret i...

Læs også