Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

EUROPA I FLAMMER – Kampen om Norden

I 1939 bliver Norden slagmark for Europas stormagter. Hitler vil sikre sig havne på Norges lange kyst og adgang til den svenske jernmalm, og Stalin vil erobre Finland for at sikre Sovjetunionen mod en invasion fra nord.

Jeg så, at russeren lagde sit gevær til rette på en lille sneklædt gran. Jeg kiggede direkte ind i geværets pibe, som var cirka ti meter fra mig. Jeg skød først, russeren faldt
Mikko Kallionpää, finsk soldat, 30. november 1939

De finske soldater langs grænsen til Sovjetunionen patruljerer dag og nat i efteråret 1939, hvor Stalin rasler truende med sablen.

Tidligt om morgenen den 30. november vender to mand tilbage til vagtstuen med en alarmerende nyhed. De har observeret russere – på den finske side af grænsen.

Vinterkrigens første skud

Oversergent Heikki Sajanto er først skeptisk, men beslutter alligevel at undersøge sagen. Han sender Mikko Kallionpää og Tauno Moisander afsted, og kort efter affyrer Kallionpäa sit første skud.

Vinterkrigen er i gang.

I 1939 bliver Norden slagmark for Europas stormagter.

Stalin vil erobre Finland for at sikre Sovjetunionen mod en invasion fra nord, og Hitler vil sikre sig havne på Norges lange kyst og adgang til den svenske jernmalm.

Læs ALT om kampen om Norden i HISTORIEs nye bogværk – du får første bind til kun 1. kr.

svensk jernmalm - tyske våben

Svensk jernmalm bliver til tyske våben.

© Borg Mesch/Kiruna Bildsamling

Svensk jernmalm blev til tyske våben

I 1938 – året før krigen brød ud – importerede Tyskland 22 mio. tons jernmalm fra lande som Frankrig, Spanien og Sverige. Selv producerede Hitlers tyske miner kun omkring 10 mio. tons lavkvalitetsmalm.

Da 2. verdenskrig brød ud, begyndte en allieret flådeblokade af Tyskland, og bl.a forsyningerne fra Frankrig og Spanien forsvandt.

Dermed blev de svenske malmminer endnu mere afgørende for Adolf Hitler og den tyske hær, som reelt set ikke kunne fortsætte krigen uden de mange mio. tons jernmalm fra Sverige.

Bogserien EUROPA I FLAMMER bringer læserne helt tæt på 2. verdenskrigs største dramaer, og i bogseriens 12 bind hører vi øjenvidner fortælle, hvordan historiens mest brutale krig blev oplevet på nærmeste hånd.

Vi møder soldaterne ved fronten og hører civile fortælle om hverdagen i en verden, hvor ens hjem på et øjeblik kan forvandles til blodig slagmark.

Første bind af EUROPA I FLAMMER fortæller om kampen om Norden, og vi møder nulevende øjenvidner, som fortæller om mødet med Den Røde Hær.

Krigens sidste øjenvidner

Petter Hirvonen og Pirkko Ruotoistenmäki oplevede vinterkrigen på hver sin måde.

Han var soldat ved fronten, og hun var barn og blev evakueret for at komme i sikkerhed for sovjetiske luftangreb.

Her fortæller de om deres oplevelser.

Danmark, Norge, Sverige og Finland er på ingen måde ubetydelige småstater ved 2. verdenskrigs begyndelse.

Sovjetunionens paranoide leder Stalin frygter, at Finland vil blive brugt til et tysk angreb mod industribyen Leningrad, og Nazitysklands Fører Hitler ved, at hvis de allierede erobrer Norge, kan han risikere at tabe krigen i løbet af kun seks måneder.

Begge diktatorer vender derfor blikket mod nord umiddelbart efter deres fælles felttog i Polen.

Norge er af altafgørende betydning. Formålet er at sikre den nordlige flanke.
Adolf Hitler på et møde med sin generalstab i februar 1940.
Adolf Hitler og Erich Raeder

Den tyske flådeminister Erich Raeder drømte om at skabe en flåde, som kunne beherske verdenshavene. Han havde Hitlers fulde opbakning.

© Imageselect

Værnemagten og Den Røde Hær har hver deres opgave at løse, og kun hårdføre finner, modige nordmænd, danske værnepligtige og svenske våben står i vejen for en hurtig erobring.

Kampene langs den finske grænse og i det nordlige Norge bliver nogle af krigens mest bitre, og i en periode ser det faktisk ud til, at både Sovjetunionen og Det Tredje Rige må opgive at få fodfæste i Norden.

Hvad der er på spil, og hvordan Hitler og Stalin vinder, kan du læse om i første bind af EUROPA I FLAMMER.

Bogen følger kampen om Norden, som rasede i årene 1939-1940.

Læs også om:

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul