Ritzau Scanpix

Her er årets 10 mest læste artikler

Ismanden Ötzi stempler som altid ind højt på listen over årets mest læste artikler, men i år får han skarp konkurence af et saftevands-massemord, jagten på topnazisternes børn og et vedvarende rygte om Katarina den Stores sexliv.

Kære læsere,

Det har været et historisk år med årtusindegamle mordmysterier, overraskende vinkler på 2. verdenskrig og en ildevarslende susen fra guillotinen.

Vi vil gerne takke jer for at læse med. Og love, at vi lægger os i både kumteselen og skagleremmen for at bringe jer mere af det allerbedste i 2022!

Rigtig godt nytår,
redaktionen på Historie

Årets 10. mest læste:

Giftgas redder millioner af liv

Efter et voldsomt Luftwaffe-angreb på havnen i Bari begynder de sårede at dø på mystisk vis. En ung læge bliver ved med at bore i sagen – og ender med at redde millioner af kræftpatienter verden over.

LÆS ARTIKLEN HER

Årets 9. mest læste:

Hvor blev top-nazisternes børn af?

Naziledernes børn tilhørte det tyske herrefolks absolutte elite. De kendte kun deres fædre som familiens kærlige midtpunkt, og mange havde Adolf Hitler som gudfar. Da Nazityskland sank i grus i 1945, brød deres verden sammen.

LÆS ARTIKLEN HER

Årets 8. mest læste:

Kjolemode slog tusindvis af kvinder ihjel

I midten af 1800-tallet var krinolinekjolen højeste mode. Den gigantiske kjole var imidlertid ikke bare upraktisk – den var også livsfarlig. I løbet af få år slog modedillen formentlig flere tusind kvinder ihjel.

LÆS ARTIKLEN HER

Getty Images

Årets 7. mest læste:

Haleskytten kæmpede med døden i hælene

Isoleret og sammenkrøllet i den farligste krog af de allieredes bombemaskiner sad maskingeværskytten i iltmaske og minus 40 grader – og ventede på døden. Der var ikke engang plads til en faldskærm.

LÆS ARTIKLEN HER

Bert Hardy/Getty Images

Årets 6. mest læste:

Historiens 10 mest brutale forhørsmetoder

Det blev indledningen til et sort afsnit i menneskehedens historie, da paven i 1252 gav inkvisitorerne uindskrænket ret til brug af tortur i kampen mod kættere.

LÆS ARTIKLEN HER

Årets 5. mest læste:

Den spanske syge vs. COVID-19

Den spanske syge er en af de værste pandemier nogensinde, da 50-100 millioner mennesker endte med at dø af sygdommen. I dag sikrer lynhurtig kommunikation og moderne lægevidenskab, at den nye coronavirus møder en langt mere kampklar modstander.

LÆS ARTIKLEN HER

US Army

Årets 4. mest læste:

FUP ELLER FAKTA: “Katarina den Store døde under samleje med en hest”

Mange mennesker er overbeviste om, at Ruslands kejserinde Katarina den Store døde under særdeles bizarre omstændigheder. Men kan det virkelig passe, at en hyrdetime med en hest kostede hende livet?

LÆS ARTIKLEN HER

Hermitage Museum & Shutterstock

Årets 3. mest læste:

40 år siden: Frankrig afskaffer guillotinen

Da lægen Guillotin kom på idéen om en maskine, som kunne halshugge humant, håbede han, at hans forslag ville afskaffe dødstraffen. Men i stedet kom guillotinen til at kræve tusinder af liv helt indtil 1981.

LÆS ARTIKLEN HER

Polfoto/Topfoto

Årets 2. mest læste:

Sektleder fik 900 mennesker til at drikke saftevand med gift

Da medierne begyndte at følge sekten Peoples Temple tæt, valgte sektlederen Jim Jones at flytte medlemmerne til Guyana i Sydamerika. Det skulle blive deres sidste rejse.

LÆS ARTIKLEN HER

Nancy Wong

Årets mest læste:

Ismumien Ötzi blev myrdet i Alperne

Han blev fundet af et par vandrere højt oppe i de østrigske alper. Her havde han ligget uberørt og frysetørret i en gletsjer i 5.300 år – med et mordvåben gemt i kroppen.

LÆS ARTIKLEN HER

Paul Hanny, 1991