Foran Brandenburger Tor midt i Berlin var Muren tre meter tyk – her var der plads til en folkefest natten til den 10. november 1989. De fremmødte rev Muren ned, mens de fejrede, at 28 års landsopdeling endelig var slut. 

30-års jubilæum: Berlinmurens fald var et heldigt uheld

Misforståelser, tømmermænd i Moskva og en rådvild østtysk statsleder – Berlinmurens fald den 9. november 1989 skyldtes en stribe af lykketræf, som egentlig ikke burde kunne ske i et kommunistisk diktatur.

19. september 2019

Om natten den 9. november 1989 eksploderede Berlin i en glædesrus. Østtyskere i tusindvis myldrede gennem åbningerne i den mur, der i 28 år havde spærret for den frie færdsel i byen – og på den anden side ventede vestberlinerne med champagne og varme knus.

“I nat er vi verdens lykkeligste folk”, sagde mange, mens de lod cham­pag­ne­prop­per­ne springe. Det virkede, som om tys­ker­ne i øst og vest havde kastet et tungt åg af sig og vundet friheden.

I næste nummer af HISTORIE sætter vi fokus på Berlinmurens Fald i et stort tema - køb bladet her 

Omkring midnat den 9. november blev alle barrierer brudt, og øst­tys­ker­ne myldrede over til Vestberlin.

© Tom Stoddart Archive/Getty Images

Murens fald var en komplet overraskelse

Tøbruddet i den kolde krig skete lynhurtigt og kom som en komplet overras­kelse – ikke mindst for det enerådende østtyske kommunistiske parti, SED. I månederne inden tydede intet nemlig på, at DDR ville give op uden kamp. Tværtimod.

Igennem 28 år havde de østtyske magter kæmpet for et samlet DDR, men glædesrusen ved murens fald stod i stærk kontrast til det liv, der var blevet udlevet i murens skygge. 

I anledningen af 30-års jubilæet er HISTORIE-magasinet derfor naturligvis dykket ned i ALLE detaljer om den skelsættende begivenhed i et stort temanummer.

I tema-nummeret kan du:

  • Fordybe dig i tre forskellige menneskeskæbner, der udfoldede sig i murens skygge.
  • Se billederne fra det næsten perfekte diktatur - DDR.
  • Blive klogere på den sidste dag i DDR, hvor tre embedsmænd væltede Muren ved et heldigt uheld.
  • Komme helt tæt på statens fjende nr. 1: Wolfgang Welsch, der gjorde det til sin livsopgave at undergrave DDR.

Lyder det som noget for dig? 

Få fingrene i det nye særnummer om den kolde krig

Til dit nye HISTORIE-abonnement smider vi tilmed vores nye digitale særnummer "Kold krig i jerntæppets skygge" med i handlen.

I det nye særnummer tager vi dig med tilbage til begyndelsen på den kolde krig, hvor stormagternes nye krig blev udkæmpet af iskolde spioner, brutale sikkerhedstjenester og nådesløse krigs-strateger.

Så kan du - mens du venter på dine 3 HISTORIE-magasiner - læse historierne om de utallige menneskeskæbner, der måtte leve i skyggen af Berlinmuren.

Som ny abonnent får du derfor:

  • 3 numre af HISTORIE - dit første nummer bliver temaet om Murens fald

  • "Kold krig i jerntæppets skygge" - et digitalt særnummer, hvor du kommer med tilbage til begyndelsen på den kolde Krig, som kom til at dominere verden i over 40 år.

  • HISTORIEs digitale arkiv - direkte online-adgang til de seneste 12 numre af magasinet.

  • En Outpack windbreaker: Vandtæt jakke, der passer til alle årstider 

Alt dette får du for bare 99 kroner + 49,50 i porto

Måske er du interesseret i...

Læs også