Sabel, kårde eller pistol? I 1700- og 1800-tallets Storbritannien måtte en gentleman vælge våben og forsvare sin ære. 

© Mammoth Screen Limited

Duel i Hyde Park endte i grotesk blodbad

Mange gentlemen betragtede dueller med kårde som en forfinet måde at løse konflikter på. Men alle illusioner brast en kold novembermorgen i 1712 – midt i Londons Hyde Park.

8. april 2019 af Jannik Petersen

En kold novembermorgen i 1712 stod to gentlemen klar til duel med kårde, da den ellers forfinede måde at løse konflikter på tog en uventet drejning. 

Midt i Londons Hyde Park kastede baron Mohun sig nemlig frådende af arrigskab over rivalen hertug Hamilton. Deres brøl og lyden af stål mod stål tiltrak hurtigt mange tilskuere, der chokerede så på, da Mohuns arm og lyske blev gennemboret. 

Selv om blodet farvede græsset rødt, kæmpede baronen videre, som om intet var hændt.

Skandaløs tvekamp ændrede alt

Pludselig gjorde baronen og hertugen et desperat udfald mod hinanden på samme tid. Hamilton gennemborede sin modstander med så stor kraft, at klingen på hans kårde gik tværs gennem Mohun og først stoppede, da grebet stødte mod kroppen.

Dødeligt såret gav Mohuns knæ efter under ham, men inden baronen faldt, nåede han at gribe om klingen på sit eget sværd og dolke Hamilton i brystet.

Men det blev værre endnu. Meget værre. Tvekampen mellem baronen og hertugen fik så skandaløs en afslutning, at den kom til at præge de kommende 100 års dueller i Storbritannien.

I næste nummer af HISTORIE får du hele beretningen om Mohun, Hamilton og duellernes tid, og i den forbindelse har vi selvfølgelig sammensat et godt tilbud til dig. 

Feje usling! Træk dit våben

Når du bestiller et abonnement på HISTORIE, får du også det digitale særnummer "Feje usling! Træk dit våben" med i handlen. 

Her kan du læse om Wyatt Earps duel i byen Tombstone, vikingerne, der forsvarede slægtens ære og middelalderens bizarre tvekampe, hvor mænd måtte stå nede i et hul, hvis de duellerede med kvinder.

Det betyder, at når du tegner et abonnement, får du: 

  • 3 numre af HISTORIE - hvor du naturligvis får hele historien om den drabelige duel.

  • "Feje Usling! Træk dit våben" - et digitalt særnummer om historiens vildeste dueller. 

  • HISTORIEs digitale arkiv - direkte online-adgang til de seneste 12 numre af magasinet.

  • En valgfri gevinst - vi vil foreslå disse lækre Hi-fi-hovedtelefoner med Bluetooth.

Alt dette får du for bare 99,50 kroner - og det er altså en besparelse på 1.042 kr.!

SLÅ TIL NU

Måske er du interesseret i...

Læs også