Mens de allierede gik i land i Normandiet, havde franske modstandsfolk travlt. Modstandsfolk i det besatte Europa nød godt af nedkastede våben, sprængstoffer og kommunikationsudstyr fra England.

© Getty Images & Osprey Publishing

Frygtløse modstandsmænd banede vejen for D-dag

For 75 år siden indvaderede de allierede tropper Normandiet og ændrede 2. verdenskrig for altid. Den endelige sejr havde dog ikke været mulig uden de tusindvis af franske modstandsfolk, som satte livet på spil for at bremse og ødelægge tyskernes krigsmaskine.

16. april 2019 af HISTORIE

Den 5. juni 1944 træner den franske cykelstjerne Guillaume Mercader langs Normandiets kyst. Sportsstjernen har gennem sine venner i Gestapo fået lov til at cykle klods op ad tyskernes hemmelige forsvarsværker. De tyske soldater i betonbunkerne vinker glad til den krumbøjede franskmand, når han kører forbi. 

Hvad tyskerne ikke ved, er, at franskmanden i tre år har rapporteret alt, han ser, direkte til Storbritannien, hvor de allierede har brugt informationen til at planlægge verdens største landgangsoperation – D-dag.

>> Marker jubilæet og bliv historie-abonnent med et digitalt særtillæg om D-dag 

Samme aften får Mercader en kodet meddelelse. Den fortæller det, han har ventet på i månedsvis. Den allierede invasion af Normandiet er nær. I måneskinnet samler han sin modstandsgruppe på 90 mand. Sammen med de 50.000 andre mænd og kvinder i La Resistance skal han nu kæmpe den endelige, blodige kamp imod tyskerne.

Franske modstandsfolk hjalp allierede soldater med at nedkæmpe modstandslommer i Paris.

© Imageselect

Til sommer er det 75 år siden, at 175.000 britiske, amerikanske og canadiske tropper invaderede Normandiets strande i et kapløb imod døden og ændrede krigen for altid.

De allieredes endelige sejr havde dog ikke været mulig uden de tusindvis af franske modstandsfolk, som satte livet på spil for at bremse og ødelægge tyskernes krigsmaskine.

På HISTORIE markerer vi jubilæet ved at give dig hele historien om disse ukendte helte, der sprængte jernbaner, plyndrede banker og førte guerillakrig imod nazisterne.

Vil du være med til at markere jubilæet?

Men det er ikke det hele... Når du bestiller nu, får du kvit og frit vores store digitale særnummer om D-dag, som en del af vores jubilæumstilbud. 

Her kan du bl.a. læse om krigens største fupnummer, hvor falske hære med oppustelige kampvogne snød nazisterne til at kigge væk fra Normandiets strande. 

Du kommer selvfølgelig også helt tæt på kampene i den blodige dødszone Omaha Beach. Minut for minut følger vi øjenvidner på både amerikansk og tysk side, der kæmper for at overleve, imens kugler og granater står om ørene på dem.

Når du bestiller jubilæumstilbuddet, får du ...

  • 2 numre af Danmarks bedste historiemagasin: HISTORIE
  • Direkte adgang til det digitale særnummer "D-dag 

     Landgangen i Normandiet"
  • HISTORIEs digitale arkiv – direkte online-adgang til de seneste 12 numre af magasinet
  • En valgfri gevinst - se udvalget her

Du får hele pakken til kun 59,50 kroner - uanset hvilken velkomstgevinst, du vælger!

Måske er du interesseret i...

Læs også