Egypten er et svækket rige, da farao Seti 1. bestiger tronen i 1290 f.Kr. Rigets store templer ligger halvt i ruiner, og fjender presser fra alle verdenshjørner.

© Per O. Jørgensen/ Historie & Shutterstock

Glemt farao gjorde Egypten stort igen

Egypten lå i ruiner, da Seti 1. blev farao. På bare 10 år genopbyggede han riget og dets status som Middelhavets supermagt. Men Setis søn, Ramses 2., løb med æren, og Seti forsvandt ind i glemslen.

9. januar 2019

Skattejægeren Giovanni Belzoni kan næsten ikke tro sit eget held, da han denne fredag aften i oktober 1817 støder på en skjult åbning i Kongernes Dal i Egypten. 

Italieneren giver sine arbejdere besked på at grave ørkensandet væk, og efter flere dages arbejde når Belzoni et af de inderste kamre i den hidtil ukendte farao-grav. 

Belzoni standser op, da han står foran en gabende tom sarkofag af alabast. Låget mangler, og skattejægeren har ingen anelse om, hvem der har ligget i den storslåede kiste. Én ting er dog sikker – graven må have tilhørt en mægtig farao.

Det vil jeg gerne læse mere om i det nye HISTORIE - giv mig et godt tilbud

Det storslåede gravsted blev anlagt af faraoen Seti. Han frygtede at ende som sin far Ramses 1., der blev stedt til hvile i en lille, ussel grav.

© Imageselect

Ambitiøs farao reddede Egypten fra ruiner

Belzoni havde fundet frem til den mægtige og ambitiøse farao Setis grav, men som gravkammeret var faraoens storhed blevet glemt i historiebøgerne. 

Farao Seti var nemlig far til faraoen Ramses II, der regerede Egypten i 66 år – længere tid end nogen anden. Historikerne har traditionelt kaldt ham “Den Store” og givet ham æren for at genrejse Egypten fra det kaos, som Akhnaton skabte.

Meget tyder dog på, at Ramses 2. snyltede på sine forgængeres bedrifter – især farens. Så snart Seti var begravet, gav Ramses sig i kast med at fuldføre en række værker påbegyndt af Seti, som han nu selv tog æren for.

Få hele historien...

Hvis du bestiller et abonnement på HISTORIE lige nu, får du hele den medrivende historie om Egyptens glemte farao i dit allerførste blad.

I det nye blad kan du også

  • læse historien om brumbassen, der blev nazi-ubådenes værste mareridt.
  • komme helt tæt på Wellington, der brugte ALLE kneb mod Napoleon.
  • få øjenvidneberetninger om katastrofen, der brændte Chicago ned til grunden.

Og mens du venter, kan du som abonnent slå dig løs i vores digitale HISTORIE-arkiv, som du ovenikøbet får adgang til med det samme. 

Slå til nu, og vælg selv din gevinst!

Når du tegner abonnement på HISTORIE smider vi også en valgfri gevinst med i købet

Må vi foreslå HISTORIEs ikoniske samlemappe - designet specielt til HISTORIES abonnenter, så du kan holde styr på dine HISTORIE-skatte fra årets start.

Måske er du interesseret i...

Læs også