I løbet af krigen byggede tyskerne enorme såkaldte panserjagere, hvis eneste formål­ var at ødelægge tanks. 

Hitlers panserjæger var et rullende mareridt

Under 1. verdenskrig var tyskerne komplet uforberedte på mødet med fjendens kampvogne. Inden 2. verdenskrig trænede Tyskland derfor en specialstyrke til at stoppe stålmonstrene.

27. februar 2019 af HISTORIE

Hans Roth kan høre den u­hyg­ge­lige, metalliske raslen fra de sovjetiske kampvognes kæder, lang tid før de kommer til syne. Sammen med sine kammerater i den lille deling af såkaldte panserjægere stirrer Roth anspændt ud i mørket.

Klokken er 3.30 om morgenen den 3. juli 1941. Omkring Roths skyttegrav stræk­ker det vestlige Ukraines kuperede ter­ræn sig. Bakker og træer giver delingen et godt dække til deres opgave: At ned­læg­ge fjendens kampvogne.

“På bakken foran os kommer russerne­ pludselig til syne”, noterede Hans Roth efterfølgende i sin krigsdagbog.

Redaktionen anbefaler:  Få HISTORIE lige til postkassen med det digitale særnummer "Hitlers vilde vidundervåben"

Roth og hans kammerater bringer de­res 300 kg tunge PaK 36-pan­ser­værns­-ka­non i stilling, mens de fra deres skjul i­agt­ta­ger russerne: “Sigt 70 meter. For fan­den, bare vær rolige! Tålmodighed. Lad disse svin komme nærmere. 100 me­ter… 90 meter… 80, nu 70 meter!”

Et dusin skjulte panserværnskanoner af­fy­rer deres dødbringende granater:

“Næsten simultant ram­mer 10 projektiler fra vores kanoner de an­gri­ben­de stålmonstre. Er det muligt? Flam­mer og røg stiger op fra fire kampvogne. Fem andre står stille”.

De tyske panserjægere ødelagde titusinder af russiske kampvogne, men fra fabrikkerne rullede over 1.000 nye tanks ud hver måned.

© Getty Images

Kaos i skyttegravene

Kampvognene er stoppet, men deres besætninger er stadig i live. Sammen med en lille gruppe mænd løber Roth derfor frem mod de pansrede kæmper for at sprænge dem i luften med spræng­­stof­­fer og granater. Imens flytter de resterende soldater pan­­ser­­værns­­ka­­no­ner­ne til nye positioner for at få en bed­­re skudvinkel. 

Pludselig kommer en ny bølge af sovjetiske tanks til syne på bak­­ken – og bag dem endnu en. De affyrer salve efter salve mod jæ­­ger­­ne. Med kugler piftende om ørerne styrter Roth og de andre mod deres skyttegrave, mens alt eksploderer omkring dem.

“Min kammerat til venstre kaster armene i vejret – han er ramt. Kanonen, der beskyttede os, split­tes pludselig ad af en fuldtræffer. En kammerat lig­ger ubevægelig på jorden foran mig – død. Og til højre for mig skriger en soldat på en samarit”.

Granaterne falder som styrtregn omkring Roth og de andre tyskere:

“Jeg kaster mig ned og griber fast i jorden, der i næste nu bliver flået op lige for­an mig. Jeg hopper op igen og falder næs­ten over to kammerater, der er blevet flået i stykker af skyderiet”.

Få hele den dramatiske historie om nazisternes panserjægere, der kæmpede mod Den Røde Hær under 2. verdenskrig i det nye nummer af HISTORIE.

Her kan du også læse om:

  • ... Khrusjtsjovs eskapader på sin lettere kaotiske tur gennem USA.
  • ... romernes desperate jagt på metaller, som førte til store plyndringer i andre lande.
  • ... den vilde teori om, at Robin Hood i virkeligheden var tempelridder.

Måske er du interesseret i...

Læs også