Nyt blad: 1. verdenskrig var katastrofen, der ændrede verden

1. verdenskrig kostede 22 mio. menneskeliv og fik afgørende betydning for eftertiden. De fire års helvede knuste imperier, skabte nye våben og prægede generationer. Krigen, der skulle have endt alle krige, førte til en ny tragedie: 2. verdenskrig.

2. november 2018

For 100 år siden tav våbnene i historiens hidtil værste krig. Omsider kunne freden sænke sig over de sønderskudte slagmarker og de overlevende gøre tabene op. 

Ca. 9 mio. liv var revet bort i et blodbad, der kun var muligt med teknikkens hjælp. 1. verdenskrig ændrede ikke kun våbnene dramatisk, men fik afgørende konsekvenser for resten af århundredets konflikter i Mellemøsten­, i stormagternes kolonier og i selve Europa.

For på trods af våbenhvilen mellem krigens parter blev freden blot en stakket frist. Den efterfølgende fredsaftale i Versailles var selve kimen til næste krig, som blev så brutal og umenneskelig, at den helt satte 1. verdenskrig i skyggen.

Dette nummer helliger vi krigen, som næsten blev glemt.

Magnus Bergsten, chefredaktør 

Nyt HISTORIE ude nu!

Vil du abonnere på Historie? Her får du de bedste tilbud

I udgave 17/2018 af HISTORIE kan du blandt andet læse:

Tysk stålregn fælder russerne

420.000 russere marcherer i august 1914 ind i Østpreussen. Tyskerne er i undertal, men modsat zarens styrker er de forberedte på en ny og moderne form for krig. Et fintmasket net af jernbaner, dødbringende maskingeværer og øjne over slagmarken skal sikre dem sejren.

Zeppelinere bragte “guds straf” til England

Storbritanniens krigserklæring mod Tyskland blev starten på en ny form for krigsførselse. Tyskerne havde nemlig et supervåben i baghånden – gigantiske luftskibe, som med deres tonstunge bombelast skal terrorisere den engelske befolkning og tvinge briterne til at overgive sig på rekordtid.

Freden rev tyskland i stykker

Verdenskrigen var en katastrofe for tyskerne. Ved krigens slutning er mere end 2 mio. døde og landet udpint. Men nederlaget giver ingen fred. Den ydmygede befolkning gør oprør, mens en lille gruppe politikere forsøger at holde sammen på nationen. Som eneste hjælp har de en kvart million hjemsendte frontsoldater, som råber på hævn.

Måske er du interesseret i...

Læs også