Nyt blad: Mordsagen fra stenalderen

Ismumien Ötzi lå gemt i en gletsjer i 5.300 år, før han dukkede op i 1991. Lige siden har han givet forskerne uvurderlig viden om livet i stenalderen – fx om værktøj, spisevaner og brugen af sko. Men sin største hemmelighed tier Ötzi stadig om.

25. januar 2018 af Torsten Weper

Nyt HISTORIE ude nu!

Vil du abonnere på HISTORIE? Du får de bedste tilbud her

“Ötzis betydning er enorm, han er en verdenssensation! Perfekt konserveret – og ikke kun hud og hår, også hans indre organer, tøjet og redskaberne – mere kan man ikke ønske sig”, siger arkæologiprofessor Leitner.

Hans begejstring smitter, når han taler om verdens ældste bevarede menneske, den 5.300 år gamle ismumie Ötzi, der blev fundet i Alperne i 1991.

Stenalderfolk kendte til akupunktur

I bogstaveligste forstand er Ötzi rejst gennem tiden og ligger i dag i en særlig, isafkølet krypt på Sydtyrols Arkæologiske Museum i Bolzano, hvor forskerne har mulighed for at undersøge ham på museets eget laboratorium.

Siden han blev fundet har forskerne udsat Ötzi for utallige kemiske analyser, biopsier, røntgen-optagelser, kikkert-undersøgelser og scanninger.

Så i dag må Ötzi være det mest undersøgte menneske, der har gået på jorden.

Undersøgelserne har den ene gang efter den anden givet sensationelle resulter. Fx ved forskerne i dag, at stenaldermenneskene kendte til akupunktur, at de havde sorte lunger og lavede sko med snørebånd.

De var perfekt tilpasset til den natur, de levede i – og hvis de manglede kobber til et redskab eller et smykke, kunne de købe metallet af omvandrende handelsfolk.

Den største sensation var dog, at Ötzi blev offer for en forbrydelse.

>> I den nye udgave af HISTORIE drager vi på opdagelse i Ötzis verden og går på jagt efter hans morder. Skal du med? Så skynd dig ned i kiosken og køb det nye blad.

Det var mord!

I 10 år havde Ötzis dødsårsag været en gåde, men i 2001 afslørede røntgenbilleder en pilespids i Ötzis skulder.

Efterfølgende har gerningsmanden forsøgt at trække sin pil ud, men spidsen blev i kroppen. Skuddet rev en pulsåre over, så Ötzi forblødte på 15 minutter.

Ötzis morder udpeget på en helleristning?

Efter ti års undersøgelser opdagede forskerne i 2001 en pilespids, der havde boret sig ind i stanaldermandens skulder og revet en pulsåre over.

Drabsmanden lod Ötzis kostbare kobberøkse ligge – et fingerpeg om, at manden ikke var en gemen røver.

Måske er forklaringen, at Ötzi var en høvding, der skulle ryddes af vejen, og muligvis bliver morderen udpeget på en helleristning, der er fundet få km fra mordstedet.

“Ugerningen skulle holdes hemmelig, men nogen vidste alligevel besked”, formoder professor Leitner.

Få hele historien om ismumien Ötzi

Køb det nye HISTORIE-blad i dag - eller tegn et abonnement på HISTORIE lige her. Så er du sikker på ikke at gå glip af en eneste artikel i fremtiden. 

Se dokumentarfilmen "Ötzi genopstår"

Følg forskernes jagt på ny viden om ismumien Ötzi, livet i stenalderen og hans efterkommere. På vores nye streamingtjeneste, DOCMA, vækker vi historien til live med de bedste dokumentarfilm og baggrundsartikler. 

Besøg DOCMA her

Måske er du interesseret i...

Læs også