Efterhånden som krigslykken vendte, blev Hitler mere og mere indelukket, hvilket figuren i Madame Tussauds vokskabinet i Berlin så fornemt gengiver. 

© Shutterstock, Getty Images

Ulveskansen: Livet i bunkeren knækkede Hitler

Hitler tilbragte over 800 dage i sit hemmelige hovedkvarter - Ulveskansen. Her holdt han sine generaler i kort snor og ledte offensiven mod Sovjetunionen. Men livet i Ulveskansen tog hårdt på Hitler, og snart så han fjender overalt.

8. august 2019

Feltmarskal Wilhelm Keitel er i juli 1944 undervejs mod Tysklands østligste afkrog. Som altid, når Hitlers nærmeste militære rådgiver flyver til Ulveskansen, kigger han ud gennem ruden og lader blikket afsøge jorden.

Under ham strækker et tæppe af skov sig, så langt øjet rækker, men feltmarskallen sidder ikke og nyder synet af den uberørte natur. I stedet slår han tiden ihjel med den harmløse spøg: Find Hitlers hovedkvarter.

I modsætning til fjendtlige spionfly ved feltmarskallen o­ven­i­kø­bet, hvor han skal lede, for Ulveskansen er anlagt i en skov 8 km øst for den østpreussiske by Rastenburg.

Enorme betonbunkere, veje og en togperron burde ellers være vanskelige at skjule, alligevel får Keitel heller ikke denne gang et glimt af Hitlers hovedkvarter fra luften.

Et sted under feltmarskallens fly vandrer Hitler hvileløst rundt i Ulveskansen, mens sommervarmen, malariamyg og modgang langsomt kvæler Førerens livsgnist. 

I løbet af sine godt 800 dage i Ulveskansen forvandles Nazitysklands stærke mand fra en karismatisk og inspirerende leder til en nedbrudt og desillusioneret galning. 

Den italienske diktator Benito Mussolini besøgte flere gange Hitler i Ulveskansen.

© Imageselect

Hvis du går ned i kiosken og køber det nye HISTORIE, giver vi en rundtur i Hitlers hemmelige bunker. Du får alle detaljer om Hitlers liv på Ulveskansen og en detaljeret rekonstruktion af, hvordan gemakkerne var indrettet.

Du kan også tegne abonnement på HISTORIE i stedet for, så får du oven i købet fire helt unikke digitale særnumre om 2. verdenskrig sendt direkte i din indbakke.

Når du abonnerer på HISTORIE, får du:

  • 3 numre HISTORIE - Nordens bedste historiemagasin. 
  • 4 enestående digitale særnumre om 2. VERDENSKRIG
  • Trådløse In-ear høretelefoner med aktiv støjreduktion
  • Fri adgang til HISTORIEs digitale arkiv – hvor du kan læse de seneste 12 numre af magasinet

Måske er du interesseret i...

Læs også