Til lands, til vands og i luften! Skal du med?

HISTORIES næste blad tager dig fra underjordiske, rottebefængte tunneller i USA til en tur på vandet med vikingernes enorme ledingsflåde - og så helt op mellem skyerne over Tokyo, hvor amerikanske bombefly er parate til at hævne angrebet på Pearl Harbor.

13. april 2018 af Bue Kindtler

TIL LANDS!

Kom med ned under jorden med de to nordstats-officerer, oberst Rose og major Hamilton, der i 1863 spærres inde i sydstaternes mest berygtede fangelejr, Libby Prison. Da sulten begynder at tage livet af fangerne, indser de to officerer, at de må flygte for at overleve. Men den eneste udvej er at grave en tunnel igennem det gamle køkken, der er blevet døbt “Rottehelvede” af de indsatte.

Bevæbnede med et stemmejern og en spytbakke bruger de to officerer nætterne på at grave en trang tunnel få meter under vagternes fødder. I tunnelens mørke kan de ikke se de hundredevis af rotter, men de kan mærke, hvordan lodne poter piler hen over deres rygge og ben. De kan næsten ikke få vejret i den ubeskrivelige stank af rottelort. Og så styrter tunnelen sammen om dem...

TIL VANDS!

Når vikingerne tog på plyndringstogt i England, ankom de med krigsflåder på flere hundrede skibe fyldt med et blodtørstigt mandskab, der var blevet lovet store rigdomme. Vikingekongen samlede flåden, men skibene blev stillet af stormænd og mandskabet bestod af lokale bønder, der selv skulle medbringe våben, mad og årer til at ro med.

Disse såkaldte ledingsflåder var vikingernes centrale militære organisation. I selskab med en af de førende eksperter på området, arkæolog Morten Ravn, tager HISTORIE dig med på jagt efter, hvordan vikingernes årlige terrorisering af Europa blev organiseret.

...OG I LUFTEN!

Den 7. december 1941 forvandles den amerikanske flådehavn Pearl Harbor til en brændende skibskirkegård, hvor matroser febrilsk prøver at redde deres kammerater, imens japanske bomber eksploderer om ørerne på dem. 

Japans snigangreb sender chokbølger igennem USA, og en rasende præsident Theodor Roosevelt forlanger hævn. Krigen skal bringes til Japan, koste hvad det vil, befaler han militæret.

16 bombefly anført af det berømte flyver-es, James Doolittle, bliver sendt af sted for at angribe Tokyo og vende den amerikanske nederlagsstemning. 

Men piloterne ved, at de ikke har brændstof nok til at komme hjem igen, og at opgaven hurtigt kan vise sig at blive en selvmordsmission. 

Skal du med os ud på en historisk rejse igennem jord, vand og luft?

- Så tegn abonnement på HISTORIE her senest 16. april

Måske er du interesseret i...

Læs også