Wikimedia
Andrew Johnson og Abraham Lincoln

5 præsident-indsættelser, der endte helt galt

En tale med døden til følge, en fordrukken vicepræsident og et giftmord på byens fugle – amerikanske præsident-indsættelser er ikke altid gået helt efter planen.

Abraham Lincoln 1865: Fordrukken vicepræsident stjal billedet

Der er tradition for, at vicepræsidenten holder en lille tale til præsident indsættelsen, men i 1865 benyttede Andrew Johnson muligheden til at fremhæve egne meritter og var yderst svær at få ned af talerstolen.

Det viste sig, at Johnson inden den store dag var blevet ramt at tyfus, og doktorens medicin på den tid hed whisky.

Om det var fuldskab eller tømmermænd, der plagede Johnson, er uvist, men Lincoln skulle efter sigende have kigget vantro på sin vicepræsident.

William Henry Harrison 1841: Talte sig selv ihjel

En dødkedelig tale skulle blive Præsident William Henry Harrisons endeligt. Han hold en uhørt lang indsættelsestale i regn og slud uden at være iført hverken hat eller jakke, og det skulle ende helt fatalt for præsidenten.

Harrison ragede nemlig en slem forkølelse til sig, som endte ud i en lungebetændelse. Han døde en måned senere.

Om al skylden kan kastes på den lange tale i regnvejret, eller om der var andre omstændigheder, der gjorde ham syg, blev aldrig opklaret.

Præsident Harrison fik en meget kort embedsperiode – han døde en måned efter indsættelsen.

© Wikimedia

Andrew Jackson 1829: Pøblen smadrede festen

Andrew Jackson var en mand af folket og USA's første folkevalgte præsident. For at pleje sit folkelige image inviterede han efter indsættelsen alle til fest i Det Hvide Hus for at fejre triumfen.

Den dag blev præsidentboligen invaderet af tusindvis af borgere fra samfundets lavere klasser, møblerne væltede, og porcelænet blev smadret, før Jackson måtte eskorteres i sikkerhed for ikke at blive mast ihjel.

Andrew Jackson ville være folkets præsident, men de endte med at løbe ham over ende til indsættelsesfesten.

© Wikimedia

Ulysses S. Grant 1873: 100 fugle frøs ihjel

Præsident Grant havde planlagt en storslået fest til sin indsættelse. Og hvad siger fest mere end 100 farvestrålende kanariefugle sluppet løs i et sandt festfyrværkeri.

Den plan skulle ende helt fatalt, for temperaturen på indsættelsesdagen var meget kølig for årstiden, og en heftig vind gjorde, at det føltes som 30 minusgrader.

Det kunne fuglene ikke klare! Så det, der skulle være et festligt indslag, endte med at blive en decideret fuglemassakre, da fugleflokken endte med at fryse ihjel.

Ulysses S. Grant ville have en festlig indsættelsesdag, men det farvestrålende indslag overlevede desværre ikke.

© Wikimedia

Richard Nixon 1973: Giftmord på byens duer

100 år senere til indsættelsen af Richard Nixon spillede fugle igen en central rolle.

Præsident Nixon var bange for, at duer skulle klatte ned i hans åbne limousine og fik derfor sprøjtet gift på paraderuten.

Det resulterede desværre i, at ruten var belagt - ikke som frygtet med fugleklatter, men med døde duer.

Richard Nixon endte med at begå fuglemord på sin indsættelsesdag.

© Wikimedia