Clinton Presidential Library / Wikimedia

5 præsidentskandaler: Sex, magt og korruption

“I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky!” De fleste kender Bill Clintons løgnagtige ord fra tv-talen til nationen i 1998. Men præsidentskandaler er ikke noget nyt fænomen i amerikansk historie. Vi har fundet fem af de største.

1. Ulysses S. Grant

Whiskey Ring-skandalen

Ulysses S. Grant var amerikansk præsident fra 1869-1877, og hans regeringsperiode var i høj grad præget af korruption.

Bedst kendt er Whisky Ring-skandalen, som omfattede skatteunddragelse og bestikkelse, og som involverede både højstående politikere og whiskey-forhandlere.

I 1875 kom det frem, at flere regeringsmedlemmer stoppede skatteindtægterne fra landets whiskeysalg i deres egne lommer.

Grant reagerede ved at kræve, at de skyldige blev straffet, men da det kom frem, at han forsøgte at beskytte sin private sekretær, som også havde været indblandet i sagen, rullede skandalen.

Selvom Grant ikke selv var direkte involveret, blev hans forsøg på at beskytte sine venner set som beviset på, at Grants regering var dybt korrumperet.

Medierne gjorde grin med Ulysses Grant og hans korrupte medarbejdere.

© Library of Congress

2. Warren G. Harding

Teapot Dome-skandalen

Warren G. Hardings præsidenttid var præget af flere skandaler, men den største var en om økonomisk bestikkelse - den såkaldte Teapot Dome-skandale.

Skandalen opstod, fordi Harding i 1921 overgav kontrollen af landets maritime oliereserver til landets indenrigsministerium - en handling, der senere blev dømt ulovlig af den amerikanske højsteret.

Inden da nåede den daværende indenrigsminister, Albert B. Fall, dog at sælge rettighederne til oliereserver i Teapot Dome, Wyoming og andre områder til private olieselskaber til gengæld for økonomisk kompensation.

Da skandalen begyndte at rulle i 1924 havde Albert B. Fall allerede modtaget over 100.000 dollars i bestikkelse.

Han blev afsløret, dømt og fængslet i modsætning til Warren G. Harding, der døde midt i sit præsidentembede af et hjertestop i 1923 og derfor ikke nåede at blive anklaget i sagen. Men det gik hårdt ud over hans eftermæle, der stadig lider under Teapot Dome-skandalen.

Warren Harding døde, før Teapot Dome-skandalen begyndte at rulle, men hans eftermæle er ikke blevet forskånet.

© Wikimedia

3. Richard M. Nixon

Watergate-skandalen

Watergate-skandalen bliver ofte betegnet som den største amerikanske præsidentskandale nogensinde. Det gør den især, fordi det er den eneste skandale, der har fået en præsident til træde tilbage fra sin post.

Watergate-skandalen prægede begyndelsen af 1970'erne i USA efter at fem mænd, der alle arbejde for Nixon, blev taget på fersk gerning i færd med at bryde ind i Demokraternes hovedkvarter.

Mændene blev i første omgang dømt for indbrud og aflytning, men under retssagen kom det frem, at de handlede efter ordrer fra den øverste regeringstop, som efterfølgende forsøgte at skjule sin indblanding.

I alt blev 43 mennesker dømt i forbindelse med sagen - mange af dem var blandt Nixons allertætteste medarbejdere. Richard M. Nixon trådte tilbage fra sit præsidentembede d. 9. august 1974.

Richard Nixon måtte gå af som USA's præsident i 1974 som følge af Watergate-skandalen.

© National Archives & Records Administration

4. Ronald Reagan

Iran-Contra-skandalen

Selvom det stadig ikke er kendt, hvilken rolle Ronald Reagans helt præcist spillede i Iran-Contra-skandalen, så er det ham, der bliver forbundet med sagen i dag.

I Reagans regeringstid solgte USA nemlig våben til Iran, selvom der var våbenembargo mod landet. Forklaringen lød, at USA forsøgte at øge chancerne for at få frigivet en gruppe amerikanske gidsler, som terrorister holdt fanget i Libanon.

Men indtægterne fra våbensalget blev i al hemmelighed brugt til at støtte oprørsgruppen Contras i Nicaragua, hvis mål var at vælte det daværende styre i landet.

Da sagen blev afsløret i efteråret 1986, blev den ført til Den Internationale Domstol, der afgjorde, at USA havde overtrådt international lovgivning.

I USA blev 11 højstående embedsmænd og politkere kendt skyldige i at have tilbageholdt oplysninger for Kongressen og at have afgivet falsk vidensbyrd, men der blev aldrig fundet afgørende beviser for Ronald Reagans deltagen i skandalen.

I 1987 modtog Ronald Reagan "The Tower Commission Report", der gennemgik hele forløbet omkring Iran-Contra-skandalen, men som ikke havde fundet direkte beviser mod præsidenten selv.

© The Reagan Library

5. Bill Clinton

Monica Lewinsky-skandalen

Monica Lewinsky-skandalen havde det hele: Sex, løgn og sensationer. Måske var det også derfor, at netop denne skandale overstrålede alt andet, Bill Clinton ellers havde været involveret i.

I 1998 kom det nemlig frem, at USA's præsident, der ellers var gift og havde et barn, havde haft et seksuelt forhold til den 22-årige Monica Lewinsky, der var ansat af Det Hvide Hus.

Det var i sig selv en skandale, men situationen eskalerede, da Clinton blev beskyldt for at lyve under ed, da han nægtede, at forholdet havde fundet sted.

Han blev derfor anklaget af Repræsentanternes Hus for mened og for at forhindre retten i at gøre sit arbejde.

Clinton blev frikendt af Senatet og fortsatte efterfølgende som præsident, men han blev frakendt sin advokatbestalling.

Sagen mod Bill Clinton kørte i 1999, hvor Senatet frikendte ham for anklagerne om mened og hindring af rettens gang, men hvor han fik frakendt sin advokatbestalling.

© Wikipedia