Wikipedia
Abraham Lincoln

Abraham Lincoln blev offer for fake news

I 1864 stod Abraham Lincoln til at blive genvalgt som præsident, men Demokraterne løb afsted med en vild historie, der viste sig at være orkestreret af en højtstående journalist.

Da Abraham Lincoln blev indsat som præsident i 1860 stod han bag den største omvæltning i amerikansk historie siden løsrivelsen fra Storbritannien i 1783.

Præsidentens ønske om at afskaffe slaveriet udløste Den Amerikanske Borgerkrig, som varede fra 1861 til 1865 mellem USA's sydstater og nordstater.

Nordstaterne vandt slaget om USA, og den sorte befolkning kunne efter årtiers status som slaver endelig kalde sig frie mænd.

Det var dog ikke kun på slagmarken, at slaget om USA's fremtid blev udkæmpet.

I begyndelsen af Abraham Lincolns kampagne for at blive genvalgt som landets præsident, blev han offer for en "fake news"-kampagne orkestreret af Demokraterne.

Abraham Lincoln ønskede ny amerikansk race

Den 17. februar 1864 holdt Ohios demokratiske kongresmedlem Samuel Cox en tale for kongressen.

Han havde "bevis" for, at Abraham Lincoln og Republikanerne planlagde at løse USA's raceproblem gennem en kampagne, der skulle fordre ægteskaber mellem hvide og sorte og dermed bane vej for en ny "amerikansk race".

Beviset for de chokerende påstande holdt Samuel Cox i hånden under hele talen – en 72 sider lang pamflet med titlen "Raceblanding: En teori om blandingen af den amerikanske hvide mand og negeren" (Engelsk: “Miscegenation: A theory of the Blending of the American White Man and Negro".).

I pamfletten, som cirkulerede i storbyen New York, kunne man blandt andet læse, at "den blandede race er den hvide race mentalt, fysisk og moralsk overlegen", og at "det ideelle menneske kun kan opnås ved at blande de forskellige racer på Jorden sammen".

"Den blandede race er den hvide race mentalt, fysisk og moralsk overlegen" Fra pamfletten: Miscegenation: A theory of the Blending of the American White Man and Negro
Miscegenation

Demokraterne forsøgte at afspore Abraham Lincolns kampagne til genvalg som USA's præsident ved at fabrikere en pamflet skrevet af anonyme abolitionister, som ønskede en fremtid, hvor en "superrace" af mulate mænd og kvinder regerede over de hvide.

© Wikipedia

"Pamflettens forfærdelige synspunkter om at mixe racerne har været en del af abolitionisternes (fortalerne for afskaffelsen af slaveriet, red.) mål i årevis", tordnede Samuel Cox foran kongressen, mens han fremviste en række breve underskrevet af flere af landets abolitionistiske avisredaktører, som støttede pamfletten.

En stemme på Abraham Lincoln og Det Republikanske Parti var med andre ord en stemme på en fremtid, hvor den hvide mands overherredømme ville blive trampet i stykker af en ny "blandingsrace" af hvide og sorte, måtte man forstå på Samuel Cox.

Abraham Lincoln tiede fake news ihjel

Kongresmedlemmets tale blev genoptrykt i flere af landets aviser, som fik "skandalen" til at blusse yderligere op.

Det skete bl.a. med en række anti-republikanske satiretegninger af Abraham Lincoln og andre fremtrædende republikanske politikere og abolitionister i færd med at kurtisere sorte kvinder.

The miscegenation ball

Pamfletten om raceblanding affødte en række politiske satiretegninger, der bl.a. viste hvide Republikanere og sorte kvinder danse og flirte med hinanden i hovedkvarteret for Abraham Lincolns præsidentkampagne.

© Wikipedia

Abraham Lincoln og Det Republikanske Parti udtalte sig aldrig offentligt om "skandalen", men fokuserede i stedet på at trække sig sejrsrigt ud af borgerkrigen.

En række vigtige sejre over Sydstaterne i sommeren 1864 fik præsidentens popularitet til at stige, og Abraham Lincoln endte med at få 55% af stemmerne ved præsidentvalget i USA samme år.

Efter valget kom det frem, at pamfletten var en forfalskning, og at hele skandalen var nøje orkestreret af redaktøren for New York-avisen "The World", David Goodman Croly, og hans journalist George Wakeman.

Det var dog ikke sidste gang, at Demokraterne forsøgte at kuppe sig til magten gennem fake news.

Ved midtvejsvalget i 1898 iværksatte Demokraterne en skræmmekampagne i landets aviser, der portrætterede den sorte mand som en farlig voldtægtsmand af hvide kvinder.

Målet var at fjerne de valgte politikere fra posten i den sorte mønsterby Wilmington i sydstaten North Carolina. Missionen lykkedes og byen blev overtaget af hvide nationalister efter valget.