Eisenhower

Amerikanerne vælger krigshelte til præsident

Officerer – helst med kamperfaring - er i høj kurs, når amerikanerne vælger deres præsident. Hele 32 ud af USA's hidtidige 45 præsidenter har båret uniform. Mød de mest farverige her.

George Bush - den ældre

USA’s præsident: 1989-1993

Meldte sig til militærtjeneste, da Japan bombede Pearl Harbor i december 1941. Den ældre Bush bestod sin eksamen på flyveskolen tre dage før sin 19 års fødselsdag, og blev dermed den næstyngste pilot i flådens luftvåben.

Under 2. verdenskrig fløj han 58 missioner, hvor han bl.a. kastede torpedoer fra sit Grumman TBM Avenger-fly, blev ramt af japansk antiluftskyts og fløj hjem mod basen med en brændende motor. For sin indsats blev Bush dekoreret fire gange.

George Bush Senior oparbejdede allerede tidligt i sit liv en stor, militær erfaring, som han blandt andet trak på, da han som vicepræsident besøgte Beirut efter bombeangrebene i 1983.

© Randy Gaddo

Jimmy Carter

USA’s præsident: 1977-1981

Meldte sig til flåden i 1943, men blev først færdiguddannet som søofficer i 1946. Han blev overført til ubådstjeneste og uddannet til ubådskaptajn i 1948. I 1952 og 1953 deltog han i flådens forsøg med atomdrevne ubåde.

Da Jimmy Carter blev præsident i 1977, var han allerede uddannet søofficer og ubådskaptajn.

© The United States Library of Congress's Prints and Photographs division

John F. Kennedy

USA’s præsident: 1961-1963

John F. Kennedy havde kommandoen over en torpedobåd, som under 2. verdenskrig blev sejlet midt over af en meget større japansk destroyer ud for Salomonøerne i Stillehavet. Kennedy bragte en af sine tilskadekomne mænd i sikkerhed ved at svømme 5,6 km i åbent hav.

Den sårede soldater var iført redningsvest, og blev trukket af Kennedy – snoren holdt den senere præsident mellem tænderne. Da hans mænd nåede land, svømmede Kennedy yderligere 4 km for at finde en anden ø, som havde vand og kokospalmer. Kennedy blev dekoreret for redningsaktionen.

Før han blev præsident, modtog John F. Kennedy en medalje og stor militær hæder for sin indsats i Stillehavet.

© U.S. federal government

Dwight D. Eisenhower

USA’s præsident: 1953-1961

Dwight d. Eisenhower ”Ike” var øverstbefalende for de allierede i Europa under 2. verdenskrig, og stod i spidsen for D-dag i 1944. Efter krigen afviste han først kategorisk at gå ind i politik, men krigshelten lod sig overtale og vandt præsidentvalget i overbevisende stil.

LÆS MERE: Bliv klogere på præsidentvalg i USA

Rutherford B. Hayes

USA’s præsident: 1877-1881

Hayes er indehaver af rekorden inden for kategorien ”senere præsident der blev såret flest gang i krig”. Hele fem gange under den amerikanske borgerkrig måtte Hayes i behandling – de værste skader fik han under slaget om South Mountain i 1862, hvor en geværkuglede splintrede en knogle i hans venstre arm.

Andrew Jackson

USA’s præsident: 1829-1837

Er den eneste af de amerikanske præsidenter, som har prøvet at sidde i krigsfangelejr. Under den amerikanske uafhængighedskrig blev Andrew Jackson i 1779 taget til fange af briterne, fordi han var kurér for amerikanske oprørere. Blot 13 år gammel blev Jackson smidt i fangelejr, hvor han var tæt på at dø af sult.

Andrew Jackson var blot 13 år, da han, som den eneste amerikanske præsident nogensinde, blev krigsfange.

© Alexander Hay Ritchie, the United States Library of Congress's Prints and Photographs division

James Buchanan

USA’s præsident: 1857-1861

Er den eneste af USA’s præsidenter, der ikke blev forfremmet til officer i løbet af sin militærtjeneste. Buchanan deltog i 1814 i den britisk-amerikanske krig som menig soldat i et dragonregiment, og han var med til at forsvare byen Baltimore mod briterne.

Også James Buchanan havde en militær karriere, dog kun som menig soldat.

© John Henry Brown - White House Research