Spåkone ville være USA's første kvindelige præsident

Hun ville sikre ligestilling og stemmeret til kvinder, men blev i stedet anklaget for uanstændighed og måtte en tur i fængsel. Mød Victoria Woodhull, USA's første kvindelige præsidentkandidat.

"Jeg bekendtgør hermed mit kandidatur til præsidentposten. Jeg forventer kritik, men jeg stoler på, at ingen betvivler min oprigtighed," sagde Victoria Woodhull, da hun – som den første kvinde nogensinde – forsøgte at blive USA's præsidentkandidat i 1872 for "Equal Rights Party". I sidste ende måtte hun dog se sig slået af netop tvivl og kritik.

Upassende holdninger

Victoria Woodhull var nemlig ikke bare politiker. Hun var også spåkone og clairvoyant, og så var hun den første kvindelige børsmægler på Wall Street. Sammen med sin søster stod hun desuden bag avisen Woodhull and Claflin's Weekly, der blandt andet skrev om sociale reformer, kvinders stemmeret, skilsmisse, fri kærlighed og prævention.

Hendes aktivistiske fremfærd og visioner om ligestilling og stemmeret til kvinder gjorde hende populær i flere kredse, men den skaffede hende også fjender. Mange fandt hendes holdninger og hang til spiritualitet upassende, og at hun blev gift tre gange og havde endnu flere forhold blev anset som decideret uacceptabelt.

LÆS MERE: Bliv klogere på præsidentvalg i USA

I 1872 tegnede Thomas Nast en karikatur af Victoria Woodhull, der fremstillede hende som Satan.

© United States Library of Congress

En skamløs heks

Da Victoria Woodhull tre dage inden valgdagen offentligt anklagede en højtståendte og politisk aktiv præst fra Brooklyn for utroskab, blev det enden på hendes præsidentkandidatur.

Hun blev arresteret for uanstændighed og varetægtsfængslet for at drive en sjofel avis.

Selvom hun blev fundet uskyldig, var det for sent: Hendes offentlige ry havde lidt et afgørende knæk. Udråbt til en "modbydelig vaneforbryder" og en "skamløs heks" måtte hun opgive drømmen om at blive USA's første kvindelige præsident.