10 flygtninge, som ændrede historien

Historisk set har flygtningestrømme altid fundet sted, og mange af historiens største personligheder levede et liv på flugt.

Flere af historiens mest berømte personer måtte flygte fra undertrykkelse og livsfare, mens de skrev sig ind i historiebøgerne. Det gjaldt bl.a. Dalai Lama, Sigmund Freud og Sitting Bull.

1. ALBERT EINSTEIN (1879-1955)

Flygtede fra: Tyskland
Flygtede til: USA
Årsag til flugt: Einstein følte sig som jøde truet, da Hitler i 1933 blev udnævnt til kansler.
Er kendt for: Einstein udtænkte i 1905 grundlaget for relativitetsteorien – en opdagelse, som gjorde hans navn til et synonym for ordet “geni”. Han modtog i 1921 Nobelprisen i fysik, men nazisternes magtovertagelse i 1932 gjorde det svært for ham at arbejde i Tyskland. Einstein rejste derfor til USA, hvor han i 1945 solgte sin afhandling fra 1905 om relativitetsteorien for at skaffe penge til USA’s krig mod Tyskland.

2. FREDERIC CHOPIN (1810-49)

Flygtede fra: Polen
Flygtede til: Frankrig
Årsag til flugt: Chopin risikerede at blive sendt i fængsel efter en polsk opstand mod Rusland
Er kendt for:: Chopin er en af historiens mest berømte komponister. Allerede som ung var han er uovertruffen musiker og drog på en udenlandsk turné som 20-årig. I mellemtiden slog russerne, som havde besat Polen, hårdt ned på en polsk opstand, hvor flere af Chopins venner blev fængslet eller dræbt. Han flygtede til Paris, hvor han ernærede sig som komponist og klaverlærer indtil sin død. Han blev stedt til hvile i Frankrig, mens hjertet senere blev begravet i Polen.

Frederic Chopin, ca. 1849.

© Wikipedia

3. MARLENE DIETRICH (1901-92)

Flygtede fra: Tyskland
Flygtede til: USA
Årsag til flugt: Dietrich var indædt anti-nazist og tog stor afstand fra Hitler, selvom nazisterne forsøgte at få hende over til deres side
Er kendt for: Den tyske skuespiller var en af det hvide lærreds første superstjerner og blev kendt som en femme fatale. Hun blev verdensberømt i 1930 efter sin rolle i filmen Den blå engel, men efter Hitlers magtovertagelse flygtede hun til USA, hvor hun fortsatte sin politiske kamp mod nazismen. Dietrich er blevet udnævnt til en af historiens ti bedste skuespillere.

4. DALAI LAMA (1935-)

Flygtede fra: Tibet
Flygtede til: Indien
Årsag til flugt: I 1959 gjorde tibetanerne opstand mod den kinesiske besættelse af deres land. Kina slog hårdt ned på optøjerne, og Dalai Lama og 20.000 af hans følgere måtte flygte.
Er kendt for: Dalai Lama – som i virkeligheden hedder Tenzin Gyatso – er tibetanernes religiøse og politiske leder. Efter sin flugt slog han sig ned i den indiske by Dharamsala, han bl.a. etablerede en eksilregering og en lang række skoler og klostre. Fra sit eksil rejser Dalai Lama jævnligt verden rundt for at prædike medfølelse, tolerance og tilgivelse. Han fik 1989 Nobels fredspris for sit arbejde.

Tenzin Gyatso, ca. 1940.

© Wikipedia

5. SITTING BULL (1831-90)

Flygtede fra: USA
Flygtede til: Canada
Årsag til flugt: Sitting Bull blev eftersøgt efter hans sejr i Slaget ved Little Bighorn og risikerede henrettelse.
Er kendt for: Den berømte høvding kæmpede kompromisløst mod de hvide nybyggere, som i 1800-tallet trængte ind på hans folks territorium. Modsat andre indianske ledere nægtede han at underskrive fredsaftaler og anførte i stedet sine krigere i en lang række kampe mod de hvide. Han er mest berømt for havde besejret general Custer i Slaget ved Little Bighorn. Efter kampen flygtede han sammen med en gruppe følgere til Canada, men sygdom og hunger drev dem tilbage til USA, hvor han blev anholdt.

6. VICTOR HUGO (1802-85)

Flygtede fra: Frankrig
Flygtede til: England
Årsag til flugt: Hugo var politisk modstander af Napoleon 3., som kuppede sig til magten og fordrev sine fjender.
Er kendt for: Victor Hugo er en af historiens største forfattere og især kendt for romanerne Klokkeren fra Notre Dame og Les Misérables. Sideløbende med sit forfatterskab var han også politisk engageret og blev valgt ind i den franske Nationalforsamling, hvor han talte de fattiges og svages sag. Da Napoleon 3. tog magten, måtte Hugo flygte og tilbringe de efterfølgende 20 år på en lille engelsk ø. Efter Napoleons fald vendte han tilbage til Paris, hvor franskmændene modtog ham som en folkehelt.

Victor Hugo, 1853.

© Wikipedia

7. SIGMUND FREUD (1856-1939)

Flygtede fra: Østrig
Flygtede til: England
Årsag til flugt: Freuds jødiske baggrund gjorde ham til et mål for nazisterne.
Er kendt for: Sigmund Freud er kendt som psykoanalysens fader og forskede især i menneskets ubevidsthed. Han levede det mest af sit liv i Wien, hvor han var en del af byens intellektuelle elite. Nazisterne brød sig ikke om Freud og brændte hans bøger, så da Tyskland i 1938 besatte Østrig, så Freud sig nødsaget til at flygte til England. Andre medlemmer af Freuds familie var ikke lige så heldige – bl.a. døde fire af hans søstre i tyske kz-lejre.

8. ROBERT CAPA (1913-54)

Flygtede fra: Først Ungarn og dernæst Tyskland
Flygtede til: Først Tyskland og dernæst Frankrig
Årsag til flugt: Capa flygtede to gange. Første gang blev han anklaget for at ville vælte Ungarns fascistiske regime. Anden gang flygtede han fra nazisterne.
Er kendt for: Robert Capa var en af historiens mest berømte krigsfotografer og dokumenterede bl.a. Den spanske borgerkrig og 2. verdenskrig. Han levede efter mottoet “Hvis dine billeder ikke er gode nok, er du ikke tæt nok på” og blev især kendt for at skildre de personlige øjeblikke i krigens gru. Især efter hans kærestes død i 1937 kastede han sig ud i et utal af livsfarlige opgaver, hvor han satte sit liv på spil. I 1954 gik det galt, da han under den franske krig i Vietnam trådte på en landmine.

Robert Capa, 1937.

© Wikipedia

9. HENRY KISSINGER (1923-)

Flygtede fra: Tyskland
Flygtede til: USA
Årsag til flugt: Kissinger var af jødisk afstamning, og familien var derfor i fare for at blive udryddet af nazisterne.
Er kendt for: Henry Kissinger arbejdede i mange år som en af USA’s fremmeste topdiplomater og var udenrigsminister under både præsident Richard Nixon og Gerald Ford. Han gennemførte i 1973 de fredsforhandlinger, som til sidst stoppede den forhadte Vietnamkrig – en handling, som han fik Nobels fredspris for.

10. KARL MARX (1818-83)

Flygtede fra: Tyskland, Frankrig og Belgien.
Flygtede til: Frankrig, Belgien og England
Årsag til flugt: Marx lagde sig tit ud med magthaverne og blev tvunget på flugt.
Er kendt for: Karl Marx er en af historiens mest indflydelsesrige forfattere, samfundsforskere og filosoffer. Han var især optaget af klassekampen og skrev bogen Kapitalen, hvis politiske og økonomisk teorier dannede grundlaget for mange grene af socialisme og kommunisme. I sin levetid var Marx dog forholdsvis ukendt, men på grund af hans stærkt anti-autoritære artikler og bøger blev han flere gange tvunget til at flygte. Flere af hans værker blev først udgivet efter hans død i 1883, og Marx' tanker banede bl.a. vejen for den stærke arbejderbevægelse i Norden.

Karl Marx, c. 1875.

© Wikipedia