5 vilde facts om Trump og Hillary

Den ene gik på militærskole og fik produceret sit eget brætspil. Den anden ville være astronaut og blev efterforsket af FBI. Her er fem facts fra de to præsidentkandidaters farverige fortid.

Begge præsidentkandidater har en kulørt fortid.

© Wikimedia

Donald Trump

1959: Militærskole

Donald Trump var et aggresivt barn. Han var kendt for at kaste med lagkager til børnefødselsdage, og han gav engang en lærer et blåt øje. Som teenager blev han så svær at styre, at hans forældre sendte ham på militærskole i håbet om, at skolen kunne få ham på ret køl.

Donald Trump gik i skole og boede på New York Militær Akademi fra 1959-1964.

© Wikimedia

1989: Brætspillet Trump

I 1989 havde Donald Trump for alvor slået sit navn fast i den amerikanske forretnings- og medieverden. Hans succes blev fulgt op af et brætspil, der handlede om at genskabe Donald Trumps vej til toppen, og hvor den mindste pengeseddel skulle forestille at være 10 millioner dollars værd. Brætspillet Trump floppede fælt.

1999: Millionærskat

Tro det eller ej, men i 1999 foreslog Donald Trump en slags millionærskat i form af en éngangsskat, der skulle udrydde USA's samlede gæld. Éngangsskatten lød på 14,25 % for alle amerikanere med en formue på over 10 millioner dollars. Det skulle årligt spare staten for 200 millioner dollars alene i renter og indbringe 5,7 billioner dollars. Forslaget blev aldrig vedtaget.

2004: Tv-show

The Apprentice var et realityshow, hvor deltagerne kæmpede om et job hos Donald Trump. Donald Trump selv agerede dommer og bestemte, hvilke deltagere der skulle hyres og fyres. Showet blev en kæmpe succes og fik hele seks sæsoner at løbe på. Selv fik Donald Trump 375.000 dollars pr. afsnit og masser af skærmtid.

Showet "The Apprentice" blev en enorm succes.

© Wikimedia

2006: Trump Vodka

Donald Trump lancerede i 2007 sin egen vodka, Trump Vodka. Han drikker ikke selv - eftersigende fordi hans bror døde på grund af et alkoholmisbrug - men udtalte, at vodkaen var "et fremragende produkt i en smuk indpakning." Vodkaen solgte dog dårligt og blev en kæmpe fiasko.

BLIV endnu klogere på præsidentvalg i USA i vores store tema

Hillary Clinton

1961: Astronaut

Som 13-årig drømte Hillary Clinton om at blive astronaut. John F. Kennedy havde nemlig annonceret, at USA ville sende den første amerikaner til månen inden for ti år, og den opgave ville hun gerne have. Men da hun skrev et brev til NASA og spurgte, hvordan man blev astronaut, var svaret nedslående: Ingen kvinder kunne blive astronauter, skrev de.

1964: Republikaner

Hillary Clinton begyndte sit politiske liv som republikaner og var i 1964 en del af valgkampagnen for den republikanske præsidentkandidat Barry Goldwater. Men blandt andet Vietnamkrigen og Borgerrettighedsbevægelsen i USA fik hende til at ændre holdning, og i 1968 skiftede hun til demokraterne.

1980: Navneændring

Hillary Clinton blev født som Hillary Rodham. Hun beholdt sit eget efternavn, da hun blev gift med Bill Clinton, men den beslutning blev et problem, da han stillede op som guvernør i Arkansas. Vælgerne tolkede nemlig ægteparrets forskellige efternavne som tegn på ægteskabelig krise. Derfor tog Hillary sin mands efternavn i forsøget på at sikre ham en valgsejr.

1996: Fingeraftryk til FBI

Hillary og Bill Clinton er det eneste præsidentpar, der har måttet afgive fingeraftryk til FBI. I midten af 90'erne var der nemlig mistanke om, at ægteparret Clinton havde haft ulovlig adgang til FBI's filer. De blev begge frikendt, selvom der senere dukkede FBI-filer op i deres hjem med Hillary Clintons fingeraftryk på.

Under Bill Clintons præsidenttid blev Hillary Clinton efterforsket af FBI.

© Wikimedia

1997: Grammy

Hillary Clinton blev i 1997 belønnet med den amerikanske musikpris, Grammy, i kategorien for bedste spoken word album. Prisen fik hun for indtalingen af hendes egen bog, "It Takes a Village", om børns vilkår og rettigheder i USA.