C. O’Shea
Rygsøjler på pinde

Arkæologer gør makabert fund af menneske-rygsøjler

For 400 år siden satte sydamerikanske indianere deres forfædre på spid. Nu ved eksperterne hvorfor.

Rygsøjle og kranium på pind

Ryghvirvlerne sad som perler på en snor. Pinden var stukket ind i kraniet, så hele den afdøde inkas overkrop og hoved hang sammen.

© J.L. Bongers

I Perus Chincha-dal har arkæologer gjort et usædvanligt fund. I grave fra perioden 1450 til 1650 fandt arkæologerne ikke færre end 192 sæt rygsøjler, hvor de enkelte ryghvirvler var blevet spiddet på et kraftigt siv eller en lang, lige gren.

Undersøgelser af rygsøjlerne viste, at menneskeknoglerne var ældre end de grave, som de blev fundet i. Rygsøjlerne var med stor omhu blevet genbegravet, selvom områdets urbefolkning – inkaerne og folkeslag, de havde underlagt sig – foretrak ikke at forstyrre de døde.

Arkæologen Jacob Bongers fra University of East Anglia i Storbritannien deltog i udgravningerne. Han forklarer:

“Det faktum, at der er 192 rygsøjler på pinde, og at de er spredt ud over hele Chincha-dalen, viser os, at adskillige grupper stod sammen om denne interessante metode, som de fandt nødvendig for at håndtere grave, der var blevet forstyrret”.

Rygsøjler på pinde zoomet ind

Chincha-kulturen boede langs Perus kyst og var en del af inkaernes imperium. Som resten af inka-imperiet led de under conquistadorernes guldjagt og måtte prøve at redde knoglerne af deres afdøde på bedste vis.

© C. O’Shea

Conquistadorer plyndrede løs

At de døde var blevet genbegravet i perioden ca. 1450-1650, afslører, hvem der ødelagde gravene. I denne periode blev Chincha-dalen en del af de spanske conquistadorers Sydamerika.

Talrige overleveringer beskriver, hvordan spanierne plyndrede grave i deres umættelige jagt på guld.

“Data, vi har indsamlet, understøtter, at ryghvirvlerne blev samlet på spid, efter at disse grave var blevet røvet”, forklarer Bongers.