Raulhdxtrejo
Kraniemur aztekerne

Aztekernes kraniemure er fyldt med kvinder

Hidtil har forskerne troet, at aztekernes enorme kraniemur i hovedstaden Tenochtitlan primært bestod af ofrede, mandlige krigere. Men nye undersøgelser tegner et andet og endnu mere makabert billede.

Azterker-kejseren Tlatoani Ahuízotl lod i perioden 1486-1502 et makabert bygningsværk opføre ved Templo Mayor-templet i aztekernes hovedstad Tenochtitlan. En mur bestående af hundredvis af kranier, gennemspiddet af pæle, så de skuede ud over templets besøgende i flere niveauer.

Men hvem havde hovederne på kraniemuren tilhørt? I Kejser Ahuítzotls regeringstid blev en række af aztekernes nabo-riger nedkæmpet og erobret – bl.a. Mixtec- og Zapotec-folkene. Historikerne har hidtil ment, at kranierne tilhørte tilfangetagne mandlige krigere fra de to rivaliserende riger.

Nu har arkæolog Raúl Barrera Rodríguez foretaget nye undersøgelser af kranierne, og de afslører, at ud af de 655 kranier tilhørte hele 38 pct. kvinder.

Kan være reference til blodig fødsel

Ifølge Rodríguez er det ikke tilfældigt, at muren indeholder så mange kvinder. Templet var nemlig dedikeret til guden Huitzilopochtli.

Ifølge aztekernes mytologi, blev Huitzilopochtli ikke født, men sprang ud af sin mors mave og dræbte gudinden Coyolxauhqui, der var på vej til at dræbe hans mor, på toppen af et bjerg. Huitzilopochtli kastede den døde gudinde ned ad bjergsiden, og ifølge Rodríguez kan aztekerne have gennemført rituelle ofringer af hundredevis af kvinder og udstillet deres kranier for foden af templet, for at symbolisere denne fortælling.

Aztekernes kraniemur tegning

Blandt de 655 kranier, der udgjorde den makabre mur, afslørede undersøgelserne også, at to pct. havde tilhørt spædbørn.

© Public Domain