Wikimedia Commons/ Wind Picture Archives/Shutterstock
John Smith Zuñiga-kortet

Berømt kaptajns kort skal føre til briternes første koloni

Når han ikke havde travlt med at blive reddet af Pocahontas, tegnede Kaptajn John Smith kort over Nordamerika. Nu tror arkæologerne, at et af disse kort kan hjælpe dem med et 400 år gammelt mysterium.

Det er ikke kun fans af Disney-filmen Pocahontas, der er glade for Kaptajn John Smith. Arkæologer bruger nu en kopi af et kort, som John Smith tegnede, til at finde de tidligste bebyggelser i Amerika.

Zuñiga-kortet, som det kendes i dag, er fra 1608, og nærstudier af kortet afslørede et lille flag, som arkæologerne mente viser huse bygget ved James Fort – englændernes første koloni i Den nye verden.

Smith skrev, at der lå mere end 50 huse ved James Fort i 1608, men arkæologerne har endnu ikke fundet et eneste.

Undersøgelser med georadar har dog afsløret, at der er noget i jorden, og udgravninger i 2022 stødte i første omgang på resterne af både et Sydstatsfort fra Den Amerikanske Borgerkrig og et koloni-fort fra 1617. I sommeren 2023 vil arkæologerne fortsætte arbejdet og forventer at grave sig ned til det oprindelige James Fort, som John Smith var med til at grundlægge.

Detaljegrad gør kortet helt specielt

Kortet kendes i dag kun i en spansk kopi, og det er ikke underligt, at spanierne var interesserede i det. Kortet er et af de første detaljerede kort over Nordamerika og indeholder detaljer såsom landsbyer tilhørende de indfødte, hvor den engelske koloni Jamestown var placeret, og ikke mindst hvordan James Fort så ud.

Oplysninger som spanierne, der betragtede hele Amerika som deres område, var interesserede i.

John Smith Zuñiga-kortet

Zuñiga-kortet fra 1608 er en spansk aftegning af et engelsk kort, formentlig oprindeligt tegnet af kaptajn John Smith.

© Houghton Mifflin Company