Eleanor Roosevelt: Rebelsk førstedame nægtede at være kransekagefigur

Franklin D. Roosevelts hustru ville ikke nøjes med at være en smilende førstedame. Eleanor Roosevelt blev en aktiv forkæmper for borgerrettigheder. En kamp som gav hende både Ku Klux Klan og FBI på nakken.

Eleanor Roosevelt og Franklin D. Roosevelt.

En nygift Eleanor Roosevelt smiler skælmsk, mens hendes mand, USA's kommende 32. præsident Franklin D. Roosevelt, kigger op fra sit strikketøj. Kønsrollerne var ikke stereotype hos powerparret.

© Historical/Getty Images

Overblikket over Eleanor Roosevelts (1884-1962) liv og bedrifter.

Ikke som førstedamer var flest

Den 4. marts 1933 indtrådte Franklin D. Roosevelt som USA’s 33. præsident. Ved sin side havde han sin hustru Eleanor Roosevelt.

Traditionelt set var førstedamens rolle begrænset til at tage imod gæster i Det Hvide Hus og ledsage sin ægtemand til offentlige optrædener. Førstedamens egne holdninger skulle parkeres bag tandpastasmilet.

Men Eleanor Roosevelt var ikke, som førstedamer var flest.

Da hun flyttede ind i Det Hvide Hus, sad hun i bestyrelsen for 17 større sociale organisationer i New York og havde sin egen karriere som social aktivist og journalist.

“Jeg var nok en oprørsk førstedame. Jeg gjorde et par ting, som ikke var typiske for fruen i Det Hvide Hus”, udtalte hun mange år senere.

Allerede to dage efter sin mands indsættelse fik amerikanerne en forsmag på Eleanor Roosevelts oprørske natur.

Eleanor Roosevelt med kvindelige journalister.

Amerikansk politik var kun for mænd. Til sit første pressemøde i Det Hvide Hus inviterede Eleanor Roosevelt udelukkende kvindelige journalister.

© FDR Library Photograph Collection

Den 6. marts 1933 afholdt Eleanor Roosevelt et pressemøde i Det Hvide Hus.

Det havde ingen andre førstedamer gjort før hende. Normalt var pressemøder kun for mænd. Så Eleanors invitation gjaldt kun kvindelige journalister.

Jeg var nok en oprørsk førstedame. Jeg gjorde et par ting, som ikke var typiske for fruen i Det Hvide Hus. Eleanor Roosevelt

Det var dette mod til at gå egne vegne, udfordre normerne og kæmpe for sine mærkesager, der gjorde Eleanor Roosevelt til en af de mest indflydelsesrige kvinder i USA’s historie.

Førstedame blev forældreløs som 10-årig

En ung Eleanor Roosevelt.

14 år på dette skolefoto fra 1898 og parat til at erobre verden.

© FDR Library Photograph Collection

Eleanor Roosevelt blev født i 1884 som det første barn af Anna Hall og Elliot Roosevelt, lillebror til Theodore Roosevelt, der var USA’s præsident fra 1901-1909.

Men selvom hun voksede op i en forholdsvis velhavende familie med stærke bånd til indercirklen i amerikansk politik, havde Eleanor Roosevelt en hård barndom.

Hendes mor døde af difteri som 29-årig, da Eleanor var blot otte år gammel. To år senere døde hendes far af alkoholisme, blot 34 år gammel.

Den forældreløse Eleanor Roosevelt flyttede ind hos sin mormor, inden hun blev sendt på kostskolen Allenswood i England i 1899. Det ophold ændrede hendes liv.

Fra at have været et indelukket og et næsten kronisk bange barn, fik hun selvtillid og mod på livet.

Denne forvandling kan i høj grad tilskrives den inspiration, hun fik fra skolens rektor, Marie Souvestre, der var feminist og politisk progressiv.

Eleanor blev Marie Souvestres yndlingselev, og efter tre års ophold på Allenwood kostskole vendte Eleanor Roosevelt hjem til USA som en ung kvinde med et brændende ønske om at gøre en forskel i samfundet.

Præsidentpar hjalp USA ud af Depressionen

FDR og Eleanor Roosevelt i 1927

Franklin D. og Eleanor Roosevelt i 1927. Det var året, før han blev valgt som guvernør i staten New York. I 1932 vandt FDR præsidentvalget i USA for første gang ud af fire.

© FDR Presidential Library & Museum

18 år gammel indledte Eleanor Roosevelt et forhold til sin fjerne fætter Franklin Delano Roosevelt.

De blev gift i 1905 og fik i alt seks børn sammen, hvoraf fem overlevede til voksenalderen.

I august 1921 blev Franklin D. Roosevelt ramt af sygdommen polio, der gjorde ham lam fra livet og nedefter.

Men Eleanor Roosevelt opfordrede sin mand til at forfølge sine politiske ambitioner trods handicappet, og det viste sig at være en god idé.

I 1928 blev Franklin D. Roosevelt valgt som guvernør for New York, og fire år senere vandt han præsidentvalget.

Da Franklin og Eleanor Roosevelt flyttede ind i Det Hvide Hus i 1933, befandt USA sig i den værste økonomiske krise i historien, udløst af børskrakket i 1929.

Arbejdsløsheden lå på historiske 25 procent, to millioner mennesker var hjemløse og statsgælden lå på 22 mia. dollars (506 mia. nutidsdollars).

New Deal-plakat

Eleanor Roosevelt spillede en aktiv rolle i, at New Deal-programmet under den økonomiske depression også fokuserede på at få flere kvinder i arbejde. Det skete bl.a. vha. plakater som denne. I alt fik 743.000 kvinder job gennem New Deal-initiativerne.

© Public domain

Den økonomiske genopretning kom fra Franklin D. Roosevelt i form af den såkaldte New Deal-politik – fællesbetegnelsen for en række statslige programmer, der blev gennemført i årene 1933-1939.

Under arbejdet med New Deal lobbyede Eleanor Roosevelt succesfuldt for også at få kvinder og etniske minoriteter i arbejde gennem forskellige beskæftigelsesprojekter som fx National Youth Administration (NYA).

Mrs. Eleanor Roosevelt’s Own Program

I sit ugentlige radioprogram "Mrs. Eleanor Roosevelt’s Own Program" talte hun to gange om ugen til den amerikanske befolkning

© Universal History Archive/Getty Images

Blogger før sin tid

Eleanor Roosevelt var præsidentens “øjne og ben”

Eleanor og Franklin D. på picnic i 1910.

Eleanor og Franklin D. Roosevelt på picnic i 1910, mens de endnu var unge, og polioen ikke havde ramt FDR endnu.

© Public domain

Eleanor Roosevelts politiske indflydelse stoppede ikke ved New Deal-programmet.

Fordi Franklin D. Roosevelt var bundet til en kørestol, sendte han sin førstedame rundt i USA som stand-in:

“Du skal være mine øjne og ben. Tal med folket og fortæl mig, hvad de mener”, bad præsidenten sin kone.

Og det gjorde Eleanor Roosevelt – talte med folk, lyttede til deres problemer og kæmpede en utrættelig kamp for, at deres trængsler blev taget alvorligt inde bag Det Hvide Hus’ mure.

Eleanor Roosevelt talte ofte til det amerikanske folk i radioen, ved offentlige optrædener og som klummeskribent i aviserne.

Hendes mission var at mindske afstanden mellem “de almindelige amerikanere” og præsidenten, men også at udbrede sine egne mærkesager om ligestilling, social ulighed og borgerrettighedsbevægelsen.

Ku Klux Klan og FBI var efter førstedamen

Eleanor Roosevelt og borgerretighedsforkæmpere.

Eleanor Roosevelt inviterede flere sorte borgerretighedsforkæmper ind i Det Hvide Hus, heriblandt borgerrettighedsadvokaten Mary Bethune (til venstre for førstedamen).

© Public domain

I 1930'erne blev den sorte befolkning i USA stadig nægtet basale rettigheder såsom job og retten til at stemme.

Eleanor Roosevelt sluttede sig til borgerrettighedsbevægelsen NAACP i 1934. Her arbejdede hun tæt sammen med lederen Walter White for at få kongressen til at vedtage en anti-lynching lov.

Loven blev aldrig vedtaget, bl.a. fordi Franklin D. Roosevelt ikke støttede sin kone på det punkt. Han var bange for at skubbe de hvide vælgere fra sig.

Først i 2022 vedtog den amerikanske kongres en anti-lynching lov, efter at have nedstemt den 240 gange siden 1900.

Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder. Menneskerettighedserklæring, co-written af Eleanor Roosevelt.

Førstedamens kamp for de sortes rettigheder gav hende dog også sejre – som da den sorte operasanger Marian Anderson i 1939 blev nægtet at optræde i Constitution Hall i Washington.

Eleanor Roosevelt gik indædt ind i sagen og skabte stor opmærksomhed om den aflyste koncert i pressen. Bag kulissen lykkedes det førstedamen at få flyttet koncerten til det offentlige udendørsområde ved Lincoln Memorial.

Koncerten blev afholdt påskedag 1939 og tiltrak 75.000 mennesker, både sorte og hvide. Det var den første offentlige begivenhed i USA, der ikke var raceopdelt.

Langt fra alle hilste dog præsidentfruens progressive verdenssyn velkomment.

FBI-chefen J. Edgar Hoover mistænkte hende for at være kommunist pga. hendes sociale mærkesager.

Hoovers sagsmappe på den tidligere førstedame fyldte i 1965 hele 3.500 sider, og i 1943 aflyttede FBI i al hemmelighed en samtale mellem Eleanor Roosevelt og den politiske aktivist (og senere Pulitzer Pris-hædrede forfatter) Joseph P. Lash.

I 1958 skulle Eleanor Roosevelt holde en tale ved et ikke-voldeligt borgerrettighedsmøde i Highlander Folk School i byen Monteagle, Tennesse.

Op til arrangementet udlovede den højreekstremistiske organisation Ku Klux Klan en dusør på 25.000 dollars til det KKK-medlem, der kunne kidnappe Eleanor Roosevelt. Planen blev heldigvis aldrig ført ud i livet.

Eleanor Roosevelt havde lesbisk affære

Eleanor Roosevelt og Lorena Hickok.

Eleanor Roosevelt og Lorena Hickok i et ubevogtet øjeblik.

© Bettmann/Getty Images

Da Eleanor Roosevelt afslørede sin ægtemand i at have en affære, søgte hun selv efter kærligheden andetsteds – og fandt den i en storrygende, lesbisk journalist ved navn Lorena Hickok.

Franklin D. Roosevelt var en notorisk skørtejæger, der bl.a. havde en livslang affære med Eleanor Roosevelts personlige sekretær Lucy Mercer.

Eleanor Roosevelt opdagede affæren, da Franklin Roosevelt kom dødsyg hjem efter en rejse til Europa i 1918. Mens hun pakkede hans kuffert ud, fandt hun lidenskabelige breve addreseret til hans elskerinde.

Eleanor valgte at acceptere Franklin D. Roosevelts forhold til Lucy, og ægteskabet fik derefter mere karakter af et respektfuldt og venskabeligt politisk makkerskab.

Efter afsløringen af affæren sov ægteparret i hver deres soveværelse, men det betød ikke, at Eleanor Roosevelt altid gik alene i seng.

Kort efter Franklin D. Roosevelts indtrædelse som USA’s præsident i 1933 indledte Eleanor Roosevelt sandsynligvis en hemmelig affære med Lorena Hickok, bedre kendt som Hick.

De to kvinder omtalte hinanden som “elskede” og “skat”, når de var sammen privat, og frem til Eleanor Roosevelts død i 1962 skrev de over 3.000 breve til hinanden.

I et brev fra marts 1933 skrev Eleanor Roosevelt til Hicks: “Jeg har tænkt på dig hele dagen. (…) Åh! Jeg længes efter at holde om dig og holde dig tæt ind til kroppen”.

Læs mere om skørtejægeren Franklin D. Roosevelt og hans frigjorte hustru Eleanor Roosevelt her.

Førstedame i krig og fred

ER besøger hæren i Stillehavet.

Eleanor Roosevelt på besøg i september 1943 hos amerikanske soldater, der kæmpede mod Japan i Stillehavet.

© FDR Presidential Library & Museum’s photos

Fjender havde Eleanor Roosevelt dog ikke mange af i den amerikanske befolkning, og hendes anseelse steg kun yderligere efter japanernes bombning af Pearl Harbor i den 7. december 1941, der kastede USA ind i 2. verdenskrig.

Samme aften indledte hun sit ugentlige radioprogram med ordene:

“I aften taler jeg til Jer i en meget alvorlig historisk stund. (…) Men hvad end der bliver krævet af os, så er jeg sikker på, at vi kan klare det. Vi er det frie og uovervindelige folk i Amerikas Forenede Stater”.

Dagen efter erklærede Franklin D. Roosevelt krig mod Japan, og kort efter erklærede Hitler krig mod USA.

Præsidentparrets fire sønner kæmpede alle under krigen, og de efterfølgende år besøgte Eleanor Roosevelt hvert eneste amerikanske hospital i Stillehavet.

Eleanor er stadig nummer 1

John F. Kennedy og Eleanor Roosevelt

Præsidenter valgt for det demokratiske parti fortsatte med at bruge Eleanor Roosevelt som deres ører blandt almindelige amerikanere – blandt dem John F. Kennedy.

© FDR Presidential Library & Museum’s photos

Den 12. april 1945, blot få måneder før 2. verdenskrigs afslutning, døde Franklin D. Roosevelt. Han blev efterfulgt af vicepræsident Harry S. Truman.

Efter 12 år i Det Hvide Hus måtte den nu 61-årige Eleanor Roosevelt se sig om efter en ny adresse.

Hendes politiske arbejde for at skabe en mere retfærdig og social lige verden fortsatte dog ufortrødent.

I 1946 udnævnte Harry S. Truman den tidligere førstedame som USA's delegerede ved De Forenede Nationers første generalforsamling.

Som leder af Menneskeretskommissionen var Eleanor Roosevelt en af drivkræfterne bag formuleringen af FN's Verdenserklæring om Menneskerettighederne, der blev vedtaget den 10. december 1948.

Det første – og væsentligste – punkt i det historiske dokument lød som et ekko af de politiske idealer, Eleanor Roosevelt havde kæmpet for at realisere hele sit liv:

“Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder”.

Eleanor Roosevelt døde af tuberkulose den 7. november 1962 i sit hjem i New York City. Hun blev 78 år gammel.

Hendes eftermæle som landets mest markante og måske også mest vellidte førstedame lever videre i bedste velgående.

Siden 1982 har 242 amerikanske historikere og politiske forskere ved fem forskellige lejligheder rangeret USA’s førstedamer ud fra en række kriterier så som mod, integritet, samt deres betydning for landet og deres bedrifter.

Eleanor Roosevelt har toppet listen hver eneste gang.

Tidslinje for Eleanor Roosevelts liv

Eleanor Roosevelt står med Menneskerettighederne i hænderne.

Eleanor Roosevelt med Menneskerettighederne, som hun var medforfatter til.

© FDR Presidential Library & Museum

1884

Eleanor Roosevelt bliver født i New York City den 11. oktober.

1892

Eleanor Roosevelts mor dør af difteri. To år senere dør hendes far af alkoholisme.

1899

Eleanor Roosevelt begynder på Allenswood kostskole for piger i England.

1901

Præsident McKinley bliver myrdet og Eleanor Roosevelts onkel, Theodore Roosevelt bliver USA’s præsident.

1903

Eleanor Roosevelt bliver forlovet med sin fjerne fætter Franklin D. Roosevelt. De bliver gift to år senere.

1906

Den 3. maj føder Eleanor Roosevelt sit første barn, Anna. De næste ti år føder hun fem børn mere.

1918

Eleanor Roosevelt opdager, at hendes ægtemand har en affære med hendes personlige sekretær, Lucy Mercer.

1921

Franklin D. Roosevelt rammes af polio og bliver lam fra livet og ned.

1932

Franklin D. Roosevelt bliver valgt som USA’s 32. præsident. Året efter flytter ægteparret ind i Det Hvide Hus.

1933

Franklin D. Roosevelt lancerer New Deal-programmet, der skal løfte USA ud af Depressionen. Eleanor Roosevelt har en finger med i flere af tiltagene.

1935

Eleanor Roosevelts daglige avisklumme ’My Day’ debuterer i flere af landets aviser. Klummen kører frem til hendes død knap tre årtier senere.

1941

Japan bomber Pearl Harbor den 7. december og kaster USA ind i 2. verdenskrig. Samme aften taler Eleanor Roosevelt direkte til det amerikanske folk i radioen.

1945

Franklin D. Roosevelt dør, blot få måneder inde i sin fjerde præsidentperiode. Året efter udpeger hans efterfølger Harry S Truman Eleanor Roosevelt som USA’s delegerede for De Forenede Nationer.

1946-1948

Eleanor Roosevelt spiller en afgørende rolle i udformningen af FN’s Verdenserklæring for Menneskerettigheder, der endelig bliver vedtaget i december 1948.

1962

Eleanor Roosevelt dør af tuberkulose i sit hjem i New York, 78 år gammel.