unmsm.edu.pe

Grusomt ritual: Adelsmand havde graven fuld af småbørn

Arkæologer har gjort en chokerende opdagelse i Sydamerika. En højtstående mand fik ikke kun mad, men også børn med i evigheden.

I november 2021 fandt arkæologer seks mumificerede børn i Cajamarquilla, 160 km fra Perus Stillehavskyst. Nu har nærmere undersøgelser afsløret, at de seks børn sandsynligvis ikke led en naturlig død, men blev ofret.

I graven, der er mellem 1.000 og 1.200 år gammel, lå nemlig også liget af en 35-40 år gammel mand fra den såkaldte Lima-kultur. Sammen med nascaerne og mocherne udgjorde denne kultur Perus dominerende folkeslag, lige før inka-imperiet opstod.

Arkæologerne formoder derfor, at manden var en vigtig person i byen Cajamarquilla, der dengang husede 10.000-20.000 indbyggere. Manden blev stedt til hvile i en grav fuld af krukker med ofrede dyr samt seks naturligt mumificerede børn.

“Ifølge vores nuværende hypotese blev børnene også ofret for at følge mumien til underverdenen”, forklarer arkæolog Pieter van Dalen Luna, der leder udgravningen.

Børnenes arme og ben var bundet stramt sammen. Perus knastørre jord havde mumificeret dem.

© unmsm.edu.pe

Fundet er Perus ældste

Arkæologerne ved endnu ikke, hvordan børnene døde, men de blev mumificeret og derpå placeret i sække. Reb blev surret om sækkene, for at børnene skulle sidde i fosterstilling.

Børnemumier er ikke noget særsyn i Sydamerika. Talrige fund fra inca-perioden er tidligere blevet udgravet, men Cajamarquilla-børnene er Perus hidtil ældste menneskeofre.