Public Domain

Hør dem her: Forskere har digitaliseret indianerstammers uddøde sprog

Amerikanske forskere har siden 2015 digitaliseret og restaureret 100 år gamle lydoptagelser af nogle af USA's oprindelige befolkningsgrupper. I en video er nogle af lydsekvenserne nu offentliggjorte.

"Der er ikke nogen gamle tilbage, som kan synge sangene for os. Det her er den eneste måde, vi kan høre dem på."

Sådan siger den unge amerikaner Louis Trevino i en video lagt på University of California, Berkeley's hjemmeside.

Trevino har aner i den amerikanske indianerstamme Rumsen, der var én af Californiens oprindelige befolkningsgrupper.

I dag er der ikke længere nogen, der taler indianerstammens sprog flydende, og Trevino refererer derfor til et forskningsprojekt, som forskere fra universitetet står bag.

Siden 2015 har forskerne arbejdet med at overføre lydoptagelser fra over 2.700 vokscylindre til et computerprogram for bl.a. at bevare de forfaldende vokscylindres indhold.

Video

Antropologer forevigede stemmerne

I begyndelsen af 1900-tallet indsamlede antropologer og sprogforskere op mod 100 timers lydoptagelser af amerikanernes sprog.

En stor del af lydoptagelserne er af indianske sprog og sange, og i syv tilfælde er lydoptagelserne i universitetets arkiv de eneste optagelser af sprog, der forlængst er uddøde.

Optagelserne blev dengang optaget med en fonograf – grammofonens forløber – der lagrede lydene på vokscylindre.

Men tidens tand har været hård ved cylindrene, og forskerne har derfor været nødt til at benytte en særlig optisk scanningsteknologi for at høre de optagede stemmer.

Lydene vil blive tilgængelige

For forskerholdet bag er det afgørende, at de mange optagelser ikke går tabt.

"Jeg tror, at hvis man interesserer sig for, hvad det vil sige at være amerikaner, så vil man også interessere sig for de mange kulturer, som udgør USA," lyder det fra én af forskerne bag projektet, lingvisten Andrew Garrett.

Projektet løber frem mod sommeren 2018, og universitetet oplyser på deres hjemmeside, at samlingen vil blive stillet til rådighed for offentligheden.

LÆS OGSÅ: De 10 mest berømte indianerstammer