Hvorfor er USA ikke én stat?

I 1776 trådte Uafhængighedserklæringen i kraft, og de britiske kolonier­ i Nordamerika blev udråbt som frie og uafhængige­ delstater. Men hvorfor blev kolonierne ikke samlet under én stat?

9. august 2018

Briterne havde inddelt deres nordamerikanske kolonier i 13 administrative områder.

Efter den amerikanske revolution (1775-81), hvor kolonisterne erklærede sig uafhængige af tronen i London, vedtog repræsentanter for kolonisterne i de administrative områder at bevare inddelingerne.

De fik blot status som selvstændige amerikanske stater, som sluttede sig sammen i en konføderation. Centralregeringen og delstatsregeringerne fik hver deres kompetenceområder.

Den føderale regering tog fx beslutninger om infra­struktur og udenrigspolitik, mens de enkelte stater selv bestemte­ over fx deres eget retssystem. 

Derfor har nogle stater­ i dag dødsstraf, mens andre ikke har. 

USA voksede til 50 delstater

Under USA's ekspansion mod vest fik nye landområder først status som territorier, distrikter eller departementer uden regeringer.

Efterhånden, som befolkningerne voksede i vesten, ansøgte territorierne om at blive optaget som stater.

Fra 1789 til 1959 blev 31 stater godkendt. De fik dermed ret til at vælge senatorer til den føderale regering.

De sidste to områder, der blev godkendt, var Alaska og Hawaii, begge i 1959, som bragte USA op på i alt 50 stater­.

Uafhængighedserklæringen udråbte­ de britiske kolonier­ i Nord-amerika som frie og uafhængige­ stater. 

© New York Historical Society

Koloni på østkysten forsvandt sporløst

I 1587 blev 84 mænd, 17 kvinder og ni børn efterladt i en nyetableret, engelsk koloni på øen Roanoke.

Kolonien var et af Englands første spæde forsøg på at etablere en base i Amerika, men efter tre år vender kolonisterne tilbage. Koloniens 110 mænd, kvinder og børn var sporløst forsvundet.

Læs hele historien om det største mysterium fra kolonitidens USA her eller få sendt HISTORIE-magasinet lige til din postkasse. 

Hvert nummer er spækket med historiens største spørgsmål og vildeste mysterier. Væk historien til live nu med 2 nr. af historie og få en få en RocketPal Powerbank med i købet.

Så har du altid strøm på alle dine enheder, og du kan holde dig opdateret på de bedste, historiske nyheder døgnet rundt.

Bestil nu! 

Måske er du interesseret i...

Læs også