The Guardian
Slaveskib

Hvornår sejlede det sidste slaveskib til USA?

I 1860 strammer nettet om kaptajnen på slaveskibet Clotilda. Selvom den transatlantiske slavehandel har været forbudt i USA i over 50 år, er skibet nu på vej til USA med lasten fuld af afrikanere.

Det sidste skib med slaver fra Afrika kastede anker i amerikansk farvand i 1860 – hele 52 år efter at USA’s kongres i 1808 havde forbudt transport af slaver over Atlanterhavet.

Ejeren af den næsten 27 m lange skonnert Clotilda var Timothy Meaher, en velhavende skibsværftsejer, som havde hørt, at vestafrikanske stammer i Benin solgte krigsfanger til slavehandlere.

Selvom handlen med afrikanske slaver var forbudt, øjnede Meaher en god mulighed for at tjene en formue på at sælge ulovlige slaver i de amerikanske sydstater.

Slaveskib

Omkring 110 afrikanere blev stuvet sammen i slaveskibet Clotildas trange lastrum.

© The Guardian

Slaveskib fundet efter 160 år

Den 4. marts 1860 sejlede Clotilda fra Mobile, Alabama, og købte to måneder senere 125 slaver hos en afrikansk prins. I juli var skibet tilbage i USA, hvor slaverne blev flyttet ombord på en floddamper. 30 af afrikanerne beholdt Meaher selv, mens resten blev solgt til rigmænd i sydstaterne.

Selve slaveskibet blev sat i brand og sænket for at skjule alle spor af forbrydelsen. Planen lykkedes, for selvom Meaher blev arresteret og anklaget for smugling af slaver, måtte sagen droppes pga. manglende beviser. Den sidste af de 125 slaver ombord på skibet døde først i 1940.

Clotilda blev det sidste registrerede skib, der bragte slaver fra Afrika til USA. Resterne af fartøjet lå på bunden af Mobile Bay i Alabama i 160 år indtil 2019, hvor undervandsarkæologer lokaliserede slaveskibet. De første meldinger lyder, at skibet er i overraskende god tilstand.