Programa Arqueológica Huanchaco

Indianerbørn fik hjertet skåret ud

Makabert fund afslører, at blodigt ritual var almindeligt blandt flere kulturer end arkæologer hidtil har troet.

Menneskeofringer i Sydamerika forbindes ofte med aztekerne i 1400-1500-tallets Mexico. Men udgravninger i Peru viser, at andre indianske riger heller ikke holdt sig tilbage, når det gjalt blodige ceremonier.

Under en udgravning i Pampa La Cruz på Perus Stillehavskyst har et hold arkæologer gjort et makabert fund: I en menneskeskabt høj midt i byen er der indtil videre dukket 76 skeletter af børn frem. Fælles for alle skeletterne er, at deres knogler viser spor af et dybt tværgående snit hen over brystbenet.

Samme skader er tidligere fundet i Azteker-riget, hvor mennesker blev ofret ved at brystkassen blev skåret op, og det endnu bankende hjerte flået ud. Arkæologerne er ikke i tvivl om, at samme ofringsmetode blev anvendt i Pampa La Cruz.

Skæremærker i børnenes brystben afslører den brutale menneskeofring.

© Programa Arqueológica Huanchaco

Tusindvis af ofre ligger i højen

De peruvianske skeletter er endnu ikke blevet dateret, men tidligere fund i området stammede fra perioden 1100-1200 e.Kr. Dengang var området beboet af det såkaldte Chimu-folk, der kan have ofret børn til guderne for at få regn. Chimuernes omfattende vandingssystemer tyder på, at det sjældent regnede.

Lederen af udgravningen, arkæolog Gabriel Prieto, forventer at finde mange flere ofrede børn.

“Der kan være mere end 1.000 ofre i højen, hvor vanvittigt det end lyder”, forklarer Prieto.