Jordskælv afslørede kæmpe slangehoved i Mexico

Arkæologerne var forbløffede, da et slangehoved i sten pludselig dukkede op under et universitet. Den enorme azteker-skulptur har ligget i mudder og har derfor bevaret 80 pct. af sine oprindelige farver.

Farverne på det tonstunge slangehoved er utroligt velbevarede, på trods af at det er over 500 år gammelt.

© INAH

Den 19. september 2022 blev Mexico City ramt af et jordskælv. Nu har Mexicos Nationale Institut for Antropologi og Historie (INAH) offentliggjort billeder af et kæmpe slangehoved i sten, der dukkede op efter skælvet.

Slangehovedet vejer 1,2 ton, er 1,8 meter langt og blev skabt af aztekerne et sted mellem år 1325 og 1521.

Oprindeligt har slangehovedet formentlig været en del af udsmykningen på et tempel og symboliseret slangeguden Quetzalcoatl. Det mystiske er dog, at Quetzalcoatl er halvt slange, halvt fugl – og typisk skildres med fjer omkring hovedet. Denne statue har ingen fjer, men skæl, som en normal slange.

Den imponerende skulptur dukkede op under en universitetsbygning efter jordskælvet, da revner i jorden ledte de lag af vand og mudder væk, der havde dækket slangehovedet i mere end 500 år.

Langsom proces skal redde farverne

At slangehovedet har ligget i denne mudderblandning i så mange år er et fantastisk lykketræf for arkæologerne, da det har betydet, at det er enormt velbevaret. Efter en analyse konkluderede INAH, at hele 80 pct. af de oprindelige farver stadig kan ses.

Men farverne, som aztekerne lavede af mineraler og planter, er skrøbelige, og hvis de skal bevares, kræver det tålmodighed. Ændringen i dets omgivelser efter 500 år kan nemlig forvolde store skader: ”Vores mål er, at slangehovedet langsomt skal have lov at afgive den fugt, der har samlet sig i stenen”, forklarer eksperter fra INAH.

”Hvis processen bliver forhastet, kan der forekomme tab af farve og endda revner eller krystalliseringer af salte i stenskulpturen”, uddyber eksperterne.

Nu er et særligt affugtningskammer blevet skabt, hvor slangehovedet skal ligge i månedsvis, mens farverne gradvist bliver konserveret og alt bliver analyseret.