Knælende protest spreder sig – Martin Luther King opfandt den
USA: Under hashtagget #takeaknee spreder en viral kampagne mod racediskrimination sig i disse dage med lynets hast. Men den knælende position, som kampagnens tilhængere stiller sig i, er ikke ny – den blev introduceret af Martin Luther King i 1965.

I 1965 knælede Martin Luther King i Alabama bl.a. i protest over, at politiet havde anholdt 250 afroamerikanere. I 2017 knæler amerikanske football-spillere mod racediskrimination.
Det skabte overskrifter over hele USA, da den amerikanske football-spiller Colin Kaepernick i efteråret 2016 forud for en kamp nægtede at stå op under afspilningen af den amerikanske nationalsang.
I stedet valgte han at knæle og placere sin venstre albue på sit venstre knæ.
Senere forklarede Kaepernick til NFL.com, at han ikke ville stå op og vise “stolthed over et flag for et land, der undertrykker sorte og farvede” og henviste bl.a. til den politibrutalitet, som har kostet flere sorte unge mænd livet i USA.
Trump: Football-spillere bør fyres
Siden valgte flere at følge i Kaepernicks fodspor, men hans protest slog først for alvor igennem, da den amerikanske præsident, Donald Trump på et vælgermøde i staten Alabama den 22. september 2017 kommenterede den.
Her erklærede Trump til stor applaus fra de fremmødte bl.a., at Kaepernick er en skiderik, og at football-spillere, som udviser respektløshed over for det amerikanske flag, bør fyres.
Dagen efter fulgte han op på sin tale med en opdatering på Twitter.