Knælende protest spreder sig – Martin Luther King opfandt den

USA: Under hashtagget #takeaknee spreder en viral kampagne mod racediskrimination sig i disse dage med lynets hast. Men den knælende position, som kampagnens tilhængere stiller sig i, er ikke ny – den blev introduceret af Martin Luther King i 1965.

Martin Luther King

I 1965 knælede Martin Luther King i Alabama bl.a. i protest over, at politiet havde anholdt 250 afroamerikanere. I 2017 knæler amerikanske football-spillere mod racediskrimination.

© Getty Images

Det skabte overskrifter over hele USA, da den amerikanske football-spiller Colin Kaepernick i efteråret 2016 forud for en kamp nægtede at stå op under afspilningen af den amerikanske nationalsang.

I stedet valgte han at knæle og placere sin venstre albue på sit venstre knæ.

Senere forklarede Kaepernick til NFL.com, at han ikke ville stå op og vise “stolthed over et flag for et land, der undertrykker sorte og farvede” og henviste bl.a. til den politibrutalitet, som har kostet flere sorte unge mænd livet i USA.

Trump: Football-spillere bør fyres

Siden valgte flere at følge i Kaepernicks fodspor, men hans protest slog først for alvor igennem, da den amerikanske præsident, Donald Trump på et vælgermøde i staten Alabama den 22. september 2017 kommenterede den.

Her erklærede Trump til stor applaus fra de fremmødte bl.a., at Kaepernick er en skiderik, og at football-spillere, som udviser respektløshed over for det amerikanske flag, bør fyres.

Dagen efter fulgte han op på sin tale med en opdatering på Twitter.

Protesten spreder sig

Trumps kommentar og efterfølgende tweet er af flere blevet tolket som en indgriben i spillernes ytringsfrihed, og i weekenden fulgte flere amerikanere – både i og uden for banen – op på Kaepernicks protest.

Under weekendens kampe nægtede 200 NFL-spillere at hylde nationalsangen på traditionel vis.

I protest enten knælede de, knyttede hænderne eller undlod helt at vise sig på banen, før tonerne fra den var forstummet.

På de sociale medier giver almindelige amerikaner deres besyv med – bl.a. under hashtagget #takeaknee, hvor de uploader billeder af sig selv knælende.

Det sker i protest mod Trump og de racemæssige uretfærdigheder, som mange stadig mener er gældende i USA.

Martin Luther King knælede også

Men den knælende protest mod racisme er ikke en tilfældighed.

Den blev nemlig bl.a. benyttet af den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King under demonstrationer i byen Selma i staten Alabama i 1965, som et led i deres ikke-voldelige protester.

Bernice King, Martin Luther Kings datter og direktør for King Center i Atlanta, Georgia, blandede sig dagen efter Trumps tweet i debatten.

Her uploadede hun et billede af sin knælende far fra en demonstration den 1. februar 1965 med hashtagget #takeaknee.

Obamas justitsminister blander sig

Hendes tweet blev efterfølgende fulgt op af et tweet fra Eric H. Holder Jr., der var justitsminister under præsident Barack Obama, hvor han skrev, at ”den knælende protest ikke er uden fortilfælde ” med direkte adressering til præsident Trump.

Hans opdatering er i skrivende stund blevet delt mere end 45.000 gange.