Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ku Klux Klan: De kutteklædte bødlers grusomme historie

Den 24. december 1865 opstod det racistiske broderskab Ku Klux Klan i den amerikanske flække Pulaski, Tennessee. Få deres gruopvækkende historie her.

Corbis/Polfoto

Det er ikke kun Jesus Kristus, der fejrer sin fødselsdag i juledagene. Det samme gør det amerikanske, racistiske broderskab Ku Klux Klan, der i 2015 havde eksisteret i 150 år.

Forskellen på de to fødselarer er dog til at tage at føle på...

For hvor Jesus prædikede kærlighed og tilgivelse, har medlemmerne af den højrenationalistiske organisation siden 1865 prædiket had og straf mod USA’s sorte befolkning.

Vi går de kutteklædte klanmedlemmers historie efter i sømmene og giver et overblik over Ku Klux Klans historie.

Ku Klux Klan blev omdannet fra en social klub til en kamporganisation, og maskerede ryttere red ud i natten for at underkue de frigivne sorte såvel som hvide “nigger lovers”. Uskyldige familier blev overfaldet i deres hjem, pisket og lynchet.

1865: Ku Klux Klan ser dagens lys

Ku Klux Klan stiftes den 24. december af seks unge mænd i byen Pulaksi i Tennessee. I starten ville broderskabet bare have det sjovt og lave larm i gaden, når de iført lange dragter og masker red rundt og skræmte folk i byen.

 • 1867-70

  Medlemmerne stømmer til

  Den tidligere sydstatsgeneral. George W. Gordon, gør Ku Klux Klan til en kamporganisation.

  Som klanmedlem er man nu forpligtet til at kæmpe for at give Sydens folk (læs: alle de hvide) sine rettigheder tilbage. Ku Kluxerne må sværge på, at de er “tilhængere af den hvide mands styre”, og at de er “imod negernes ligestilling”.

  Den nye organisering og mystikken omkring Ku Klux Klan får tusindvis af frustrerede sydstatsfolk til at melde sig under fanerne og i 1868 har organisationen angiveligt 550.000 medlemmer.

 • 1871-73

  Lov mod Ku Klux Klan vedtages

  Kongressen i Washington får gennemført Ku Klux-loven, der forbyder maskering i grupper og - ikke mindst - giver borgerne mulighed for at anlægge sag ved forbundsdomstolene, hvis de er blevet forhindret i at bruge deres stemmeret.

  Militæret sætter ind over for de rettighedskrænkende klanmedlemmer, og snart er organisationen fuldstændig i knæ.

 • 1915-1925

  Ku Klux Klan vender tilbage

  Ku Klux Klan genopstår på ny efter 40 års dvale - denne gang anført af William Joseph Simmon. Klanens nye leder udnævnte sig selv til ‘kejserlig troldmand’ og indfører blandt andet korsafbrændinger (stærkt inspireret af filmen ‘Birth of a Nation) og de berygtede hvide hætter.

  Ku Klux Klans popularitet vokser støt, og i 1924 når medlemstallet op på foruroligende 4 millioner. Da William Joseph Simmons efterfølger, ‘stordragen’ D.C. Stephenson, bliver fængslet for mord året efter, går klanen i forfald.

 • 1960’erne

  Klanen vækkes til live igen

  Ku Klux Klans tredje opblomstring sker i kølvandet på borgerrettighedsbevægelsen anført af Martin Luther King og Malcolm X. Her finder klanen tilbage til den gamle terrorvirksomhed med mord på borgerrettighedsaktivister.

Ku Klux Klan i dag

I dag er Ku Klux Klan nærmest gået i opløsning i nynazistiske fraktioner, som bekæmper hinanden indbyrdes.

Ku Klux Klan forsøger at komme af med deres gammeldags image med de hvide dragter og brændende trækors, og i dag kan også kvinder og katolikker blive medlemmer.

Der eksisterer 160 aktive Ku Klux Klan-afdelinger i USA lige nu ifølge organisationen Southern Poverty Law Center.

Læs også:

Ku Klux Klan marching down Pennsylvania Avenue in Washington DC on 13th September 1926
Amerikas historie

Hvor stor var Ku Klux Klan?

2 minutter
Amerikas historie

Guidebog til sorte bilister afslører brutal virkelighed

13 minutter
Amerikas historie

Ku Klux Klan: Hvorfor brænder de kors?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul