shutterstock

Museum vil begrave kranier fra racistisk eksperiment

En amerikansk professor mente at kunne bevise, at mennesker med afrikansk oprindelse tilhørte ”den laveste grad af menneskeheden”. Nu tager museum konsekvensen og vil slette sporene efter 'forskningen'.

Historien ser ofte anderledes ud i nutidens lys, end den gjorde engang.

Det gør sig i særdeleshed gældende for den amerikanske anatomi-professor Samuel George Mortons pseudo-videnskabelige studier af mennesker fra 1830’erne og 1840’erne.

Morton indsamlede omkring 900 kranier til sine studier, og ud fra dem mente han at kunne måle sig til, at mennesker med afrikansk oprindelse tilhørte ”den laveste grad af menneskeheden.”

Samuel George Morton, hvis racistiske teorier er blevet modbevist siden han fremsatte dem i 1830'erne.

© Wikimedia Commons

Disse racistiske teorier er siden blevet modbevist, men Mortons samling af kranier er i dag stadig at finde på Pennsylvania Universitys museum i Philadelphia.

Men står det til museet skal 13 af kranierne – der kan bevises at have tilhørt sorte amerikanere – nu fjernes fra samlingen og i stedet begraves på en nærliggende kirkegård.

Professor kendte de afdøde

Kranierne fik Morton bl.a. fra sorte slaver, hjemløse eller folk med fysiske og mentale lidelser, der blev holdt under fængselslignende forhold på den fattiggård, som Morton selv drev.

”Disse rester er blandt de mest direkte beviser for den voldelige historie bag medicinsk og videnskabelige racisme i Philadelphia og USA” forklarer Poul Wolff Mitchell, der er forsker ved Amsterdam Museum og har studeret Mortons samling.

Museet, der nu huser kranierne, blev bygget oven på Mortons nedrevne fattiggård. Penn Museum afventer lige nu tilladelse til at begrave de 13 kranier på kirkegården.