Kolibrier og hvaler dukkede op i ørkenen
Nazcaindianerne fik fra ca. 100 f.Kr. og de næste 800 år ørkenen i det sydlige Peru til at blomstre. De fremstillede ved fælles hjælp store jordtegninger – såkaldt geoglyffer – som i dag kendes som Nazcalinjerne.
Forsøg har vist, at det typisk tog 2-3 dage at skabe en 50-100 m lang geoglyf, der ligner fx en kondor, kolibri eller hval.
Geoglyfferne blev skabt ved at grave de øverste få centimer sand og småsten væk, så lys kalkfyldt jord nedenunder kom til syne.
Arkæologer har indtil videre fundet 800 lige linjer, 300 geometriske mønstre og 70 planter og dyr, men nye fund dukker jævnligt op.
Beviserne fremlægges på konference
Carlos Enrique Hermida García er civilingeniør og hans forskerhold har anvendt byggevidenskabelige metoder til at løse gåden om Nazcalinjerne.
Arkæologer har tidligere udgravet underjordiske akvædukter i Nazcaørkenen, men nu mener forskerne, at kunstvanding var meget mere avanceret, end hidtil antaget, og at Naczalinjerne spillede en afgørende rolle.
Sammen med sine kolleger fremlægger Carlos Enrique Hermida García deres beviser på en international online konference, der skal afholdes den 21. februar.