Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det er 25 år siden, mastodonten blev fundet under en udgravning - nu viser det sig, at den kan være med til at omskrive historien.

© San Diego Natural History Museum
Samfund - Amerikas historie

Ny teori: Amerikas historie skal omskrives med over 100.000 år

Et amerikansk forskerhold har netop offentliggjort et studie af resterne fra en fortidselefant, der kan vende op og ned på forståelsen af Amerikas historie.

Besøgende på San Diego Naturhistoriske Museum har i årevis kunnet komme helt tæt på knogler og stødtænder fra en mastodont - en fortidselefant - fra det sydlige Californien.

Men på intet tidspunkt har hverken de besøgende eller arkæologerne bag udstillingen vidst, at den kan ændre historien for altid.

Menneskelig påvirkning

Mastodontens knogler og tænder blev fundet i 1992, da en motorvej i San Diego skulle udbygges. De bar tydeligt præg af menneskelig påvirkning:

Knoglerne var blevet flækket op af primitive stenredskaber omkring elefantens dødstidspunkt, og stødtænderne lå lodret i jorden.

Derfor konkluderede arkæologerne, at der har levet mennesker på samme tid som mastodonten.

Og mens den stod udstillet på San Diego Naturhistoriske Museum, forsøgte forskerne at finde ud af, hvornår det store dyr levede. I år lykkedes det endelig.

Kan ændre historien

Indtil for nylig var de ældste tegn på menneskeligt liv i Amerika omkring 15.000 år gamle, så arkæologerne kunne ikke tro deres egne øjne, da resultaterne af dateringen lå klar: Den mastodont, som blev fundet tilbage i 1992, levede for 130.000 år siden.

Hvis resultatet er rigtigt, skal perioden, hvor de første mennesker kom til Amerika, altså tilbagedateres med over 100.000 år.

"En så overraskende påstand kræver naturligvis ekstraordinære beviser," siger Thomas Deméré fra San Diego Naturhistoriske Museum til The Guardian og understreger derfor, at der skal langt flere undersøgelser til, før det kan fastslås, om historien skal skrives om.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul