Profitmagere solgte mælk fra dødssyge køer

Kynisk grådighed og blind jagt på profit sendte giftig mælk på gaden i New York og tusinder af amerikanske spædbørn direkte i døden.

I 1858 eksploderede en af USA's største fødevareskandaler i pressen.

Et nyhedsmagasin i New York havde undersøgt, hvorfor børnedødeligheden i New York var så høj, og mente at have fundet årsagen:

Børnene havde drukket mælk fra køer, der i bogstaveligste forstand var dødssyge.

I årevis havde byens whisky-producenter anvendt en smart metode til at bruge den korngrød, der lå tilbage i tankene efter whiskyens destillering.

Frem for at smide affaldet ud byggede destillerierne enorme staldkomplekser, hvor de fodrede tusinder af køer med det gærede korn.

Mange af køerne var så syge, at de måtte holdes oppe med et hejseværk.

© FLHC 90/Imageselect

En dødelig cocktail

Korngrøden indeholdt stort set ingen vitaminer og fik køernes tænder til at rådne, mens deres yvere blev dækket af bylder.

Mælken fra de syge dyr var tynd som vand, stank af alkohol og havde en blålig farve. For at gøre mælken hvid tilsatte producenterne bl.a. gips, mens mælken blev gjort tykkere ved at tilsætte æg og stivelse.

Mælken kostede angiveligt tusinder af børn livet.

Skandalen medførte udfærdigelsen af USA's første fødevarelove i 1862.