Raceoprøret har ulmet i årtier i USA

Lige siden de blodige raceoptøjer i 1992 er USA igen og igen blevet rystet af sager om grov politivold. Her er de sager, som har udløst de værste uroligheder.

1992: Los Angeles brænder

Los Angeles eksploderer, da fire politibetjente fra Los Angeles frikendes for at have gennemtæsket den sorte bygningsarbejder Rodney King under en anholdelse.

Den brutale anholdelse, hvor den ubevæbnede King blev slået over 50 gange med knipler, var ellers blevet filmet og optagelsen vist på nationalt TV.

Frikendelsen udløste fem dages voldsomme optøjer i Los Angeles med 63 døde.

Først da nationalgarden og hæren blev sat ind, fik myndighederne kontrol med situationen.

2014: Teenagedrab i Ferguson

USA rystes endnu engang af raceuroligheder, da den hvide politimand Darren Wilson ender med ikke at blive tiltalt for at skyde og dræbe den 18-årige, sorte Michael Brown i forbindelse med tyveri af en kasse cigarer i Ferguson, en forstad til St. Louis.

Politiets udlægning var, at Brown var truende, men det blev modsagt af øjenvidner. Brown blev skudt med seks skud.

Urolighederne varede i næsten en uge, hvor politiet måtte sætte massivt ind mod optøjer og plyndringer.

USAs justitsministerium konkluderede i 2015, at politiet i Ferguson generelt havde diskrimineret byens afroamerikanske indbyggere.

2015: Baltimores sorte raser

Da en ung sort mand dør i politiets varetægt i byen Baltimore, bryder års sammensparede frustrationer ud i lys lue.

Den unge mand, Freddie Gray, var en uge forinden blevet anholdt, men under transporten til politistationen havde betjentene lænket hans hænder og ben og lagt ham på gulvet i bilen uden at spænde ham fast.

Konsekvensen blev, at Gray brækkede halsen og og døde efter en uge i koma.

Episoden resulterede i nogle af de værste raceuroligheder i Baltimores historie med hundreder af bilafbrændinger og volsomme sammenstød med politiet.

Det blev siden afgjort, at Gray ikke bevisligt havde gjort noget, der kunne retfærdiggøre at blive anholdt.

2016: Skuddrab forarger

I 2016 bliver byen Charlotte i staten North Carolina rammen om voldsomme uroligheder, efter at den 43-årige afroamerikaner Keith Lamont Scott bliver skudt og dræbt af politiet.

Drabet adskiller sig dog de mange andre tilfælde, idet politimanden, der skød, også var sort.

Keith Scott blev skudt, da politiet ankom til hans lejlighed under en eftersøgning af en anden mand.

Ifølge politiet så de Scott stige ud af en bil på den nærliggende parkeringsplads med et våben i hånden. Da han nægtede at følge politiets anvisninger, blev han skudt.

Drabet udløste to dages omfattende uroligheder. Politimanden blev efterfølgende frikendt for at have gjort noget galt.

2020: George Floyd-drab ryster USA

Den 25. maj 2020 dør afroamerikaneren George Floyd under en anholdelse i Minneapolis.

På videoer fra anholdelsen kan det ses, at en hvid politimand i ni minutter presser sit knæ ned over Floyds hals, mens han ligger i håndjern på fortovet og desperat siger, at han ikke kan få luft.

Floyds død resulterer i voldsomme uroligheder i samtlige amerikanske stater, og flere end 50 stater og større amerikanske byer indfører udgangsforbud fra tidlig aften til tidlig morgen for at lægge en dæmper på de voldsomme sammenstød.

I 23 stater indsættes også kampklædte soldater fra det amerikanske hjemmeværn, National Guard - blandt andet i Minnesota, George Floyds hjemstat - for at inddæmme de omfattende protester.