Boëda et al.
stenredskab fundet i Brasilien

Stenredskab gør indianerne ældre

Indianerne kom til Amerika flere tusind år før hidtil antaget, mener forskere, der har fundet et ældgammelt stenredskab.

I Vale da Pedra Furada i det nordøstlige Brasilien har arkæologer fundet et stenredskab, der er mindst 24.000 år gammelt.

Fundet er det ældste bevis på indianernes tilstedeværelse i Sydamerika og skubber samtidig til gængse teorier om, hvornår mennesket kom til Amerika.

Forskerne kan se, at stenredskabet, der er lavet af blød sandsten, er blevet formet ved møjsommeligt at slå stykker af det mod en hårdere stenart såsom basalt.

På den skarpe kant har forskerne desuden fundet rester af både planter og dyr, som “kniven" er blevet brugt til at skære i.

stenredskab fundet i Brasilien

Redskabet måler 21 x 18 cm. På den skarpe kant fandt forskerne spor af menneskelig aktivitet.

© Boëda et al.

Præcis hvad redskabet er blevet brugt til, ved forskerne endnu ikke, men på kanten af det sad mikroskopiske rester af både planter og dyr, hvilket tyder på, at redskabet blev brugt til at skære med.

Tilbage i 2016 fandt forskerne stenredskabet i en dal i den brasilianske delstat Piauí.

© Shutterstock

Lå i et ældgammelt jordlag

Fundet blev allerede udgravet i 2016 og er siden blevet gransket af talrige eksperter. De videnskabelige undersøgelser har afsløret, hvor gammelt det er.

“Indtil nu har den officielle nordamerikanske arkæologiske vurdering været, at de første mennesker ankom til Amerika for omkring 15.000 år siden. Men denne genstand er blevet opdaget i et arkæologisk lag, der er mellem 27.600 og 24.000 år gammelt”, forklarer Ignacio Clemente-Conte.

Han deltog i undersøgelserne sammen med et hold brasilianske og franske eksperter. Den nye datering gør fundet til det amerikanske kontinents ældste stenredskab, der med sikkerhed kan fastslås at være fremstillet af mennesker.