Craig Hudson, The Washington Post
Teenagedreng grav

Teenage-grav fra kolonitiden afslører tragisk skæbne

Arkæologer har fundet en af de ældste kolonistgrave i USA. Med brækket ben og uden sin familie døde drengen, sandsynligvis kort efter han ankom til kontinentet – og blev kylet i en hurtig grav.

Lidt sydøst for den amerikanske hovedstad Washington D.C. har arkæologer fundet liget af en af de første kolonister i USA. Fundet blev gjort på et område, der i dag tilhører det levende museum Historic St. Mary's City, og vækker opsigt, fordi den døde langt fra fik en normal begravelse.

”Vi var fascinerede af at opdage en begravelse, hvor det ser ud til, at individet er placeret på en tilfældig måde med sin hofte stikkende ud til den ene side, og sin arm strakt unaturligt over kroppen”, forklarer museumsdirektør Travis Parno.

”Det så ud som om, at han uden højtidelighed var blevet placeret eller smidt i graven”.

Maryland St. Mary's koloni

St. Mary's var den første engelske bosættelse i staten Maryland. Her ses en rekonstruktion af bosættelsen, som den formentlig så ud i 1634.

© Jeffrey R. Parno/Historic St. Mary's City

Var formentlig lavpris-kolonist

Skelettet afslører, at der var tale om en teenager – og selvom arkæologerne ikke kender dødsårsagen, så har den formentlig været voldsom. Arkæologerne kunne fx se, at ligets ene ben var brækket kort inden døden, da det ikke havde nået at hele.

De mener dog, at kroppens forvridninger kan skyldes, at han blev hurtigt begravet kort efter sin død, da rigor mortis endnu ikke havde sat ud.

Sikkert er det, at teenageren endte på kontinentet som en del af den første bølge af mennesker, der rejste dertil efter Mayflowers ankomst i 1620.

Men skæbnen var altså hård for den unge mand.

”Da han kom hertil, overlevede han ikke længe”, forklarer Parno. Museumsdirektøren spekulerer også i, at han sandsynligvis havde tilbudt sin arbejdskraft for at komme til den nye verden.

”Han kom formentlig herover som gælds-arbejder og har måske rejst uden sin familie for at arbejde for andre kolonister”.

Mod at arbejde i en periode, havde han sandsynligvis fået lovning på land i den nye koloni. Men sådan skulle det ikke gå.