Diaa Albukaai and Kévin Guadag

Arkæolog: Sten-dragernes mysterium er løst

Fra luften ligner de drager, men var de menneskeskabte stensætninger i virkeligheden landingsbaner for UFO'er? Nej, forklaringen er en hel anden, siger fransk forsker.

Set fra luften ligner de drager, men hvad ørkenens mystiske stenformationer oprindeligt blev brugt til, har hidtil været et mysterium.

“Der er tusindvis af dem i Nordafrika og Nordamerika” forklarer professor Dani Nadel fra University of Haifa. Derudover har arkæologer fundet de tragtformede stensætninger i knastørre egne af Kasakhstan, Usbekistan og Tibet.

Nogle har foreslået at “dragerne” var oldgamle forsvarsværker eller kalendersystemer – eller sågar landingspladser for rumvæsener. Nu kender vi endelig svaret.

Nogle steder blev fælderne anlagt, så de ledte flokdyr hen til en afgrund.

© David Kennedy/RCU/AAKSAU

Tragter førte dyrene i døden

Ny forskning afslører at de tragtformede “drager” er udspekulerede fælder til at fange flokdyr i.

“Orienteringen af ’munden’ på disse fælder støtter teorien om, at de blev opført for at fange migrerende flokke af dyr” forklarer professor Rémy Crassard fra Frankrigs Nationale Centrer for Videnskabelig Forskning.

Fælderne blev i stenalderen opført i områder, som dengang ikke var ørken, men frodige græsgange. De tragtformede konstruktioner ledte dyrene ind i et indhegnet område, hvor jægerne lå på lur.

Her blev dyrene enten nedlagt med spyd og pile eller ledt hen til en afgrund, hvor de styrtede i døden.

Fælderne gjorde det muligt for jæger-samlerne at nedlægge nok dyr til at brødføde deres stamme i lang tid.